Vuonna 2012 jyväskyläläinen Ella Lappalainen päätyi ensikertaa töihin paikalliseen baariin – omien sanojensa mukaan ”vähän vahingossa”. Parturi-kampaajan opinnot olivat tuolloin puolivälissä ja työ paikallisessa salongissa häämötti oven takana. Jyväskylän yöelämä taas oli tuttua vain asiakkaan roolissa.
– Kaikki alkoi aika klassisesti. Ensin myin lippuja keikoille ja sitten aloin tehdä vuoroja blokkarina. Jossain vaiheessa löysin itseni baaritiskin takaa, ja pian olin jo vuoropäällikkönä, Lappalainen kertaa.
Baarimaailma kiskaisi nuoren naisen imuunsa, minkä myötä myös parturi-kampaajan tutkinto lykkääntyi vuodella. Tärkein syy viiveeseen oli kuitenkin se, että Lappalaisen intressit olivat jo kallistuneet muualle.
– Kiinnostukseni baarialaa kohtaan kasvoi koko ajan. Siinä vaiheessa, kun minulle tarjottiin ensimmäistä, koulutustani vastaavaa työpaikkaa, asiat alkoivat realisoitua. Ymmärsin, ettei parturi-kampaajan työ ollut minua varten. Vastaavasti ajatus baarihommien lopettamisesta tuntui todella pahalta, Lappalainen sanoo.
Stipendiaattina aitiopaikalla
Neljä vuotta ensimmäisen baarityökokemuksen jälkeen Lappalainen opiskeli baarimestarin tutkinnon – enimmäkseen näyttötutkintona koulunpenkkiä liikaa kuluttamatta. Se sopi hyvin aktiiviselle luonteelle.
– Opin parhaiten tekemällä, mutta on minussa myös nörtin vikaa. Esimerkiksi cocktailien kohdalla olen tosi spontaani ja tykkään hullutella, mutta minua kiinnostaa myös teoria, kuten alkoholin historia ja juomien valmistustavat. Siksi opiskelen paljon ja kehitän itseäni koko ajan, hän ynnää.
Sopiva annos nörttiyttä yhdistettynä kokeilunhaluiseen ja käytännönläheiseen asenteeseen viitoitti tietä myös kansainvälisen Jägermeister Hubertus Circle -stipendin saamiselle vuonna 2018. Stipendi mahdollisti kolmen kuukauden mittaisen työjakson Saksan cocktailpääkaupunkinakin tunnetussa Berliinissä.
– Asuin Berliinissä yhdessä kahden muun stipendiaatin, yhdysvaltalaisen ja irlantilaisen baarimestarin kanssa. Teimme töitä paikallisissa cocktailbaareissa ja osallistuimme erilaisiin, Jägermeisterin järjestämiin kinkereihin. Se oli hyvä näköalapaikka Berliinin baariskeneen, valinnastaan yllättynyt Lappalainen linjaa.
Yllätys seurasi toistaan: väliaikaiseksi kuviteltu näköalapaikka muuttui Lappalaisen elämän keskipisteeksi syksyllä 2019. Tuolloin hän oli jo palannut stipendireissulta takaisin Jyväskylään ja teki vuoropäällikön töitä paikallisessa baarissa. Sattumien summana tie vei kuitenkin takaisin Berliiniin – vieläpä samaan työpaikkaan, Booze Bariin, jossa hän työskenteli stipendiaattina.
– Kaikki lähti siitä, kun tein lomareissun Berliiniin tavatakseni ystäviäni. Samalla tapasin myös entisen pomoni. Yllättäen hän totesi, että jos haluaisin tulla takaisin, paikka olisi auki. Asiaa piti pureskella aika pitkään. Lopulta sain suostuteltua mieheni mukaan ja muutimme Berliiniin, Lappalainen tiivistää.
Saksassa kuin kotonaan
Berliiniin yli vuosi sitten muuttanut Lappalainen tietää, että tärkeintä alalla kehittymisessä on sisäsyntyinen tiedonhalu ja aktiivinen tiedonhaku. Itse hän on saanut arvokkaita vinkkejä niin netistä, kollegoilta kuin alan koulutuksistakin. Hedelmällistä on myös ajatustenvaihto baarimikkona työskentelevän puolison kanssa.