Chris Blas USA:sta, Ella Lappalainen ja Jake Beaverstock Irlannista.
Chris Blas USA:sta, Ella Lappalainen ja Jake Beaverstock Irlannista.

Ella Lappalaisen ura eteni parturikampaajasta baarimestariksi ja Jyväskylästä Berliiniin

Vuonna 2018 Jägermeister Hubertus Circle -stipendin voittanut jyväskyläläinen Ella Lappalainen on iloinen siitä, että uskalsi seurata unelmiaan ja vaihtaa parturikampaajan koltun baarimestarin vetimiin. Nyt hän loihtii cocktaileja stipendiaattijakson aikaisessa työpaikassaan, Berliinin Booze Barissa.

Vuonna 2012 jyväskyläläinen Ella Lappalainen päätyi ensikertaa töihin paikalliseen baariin – omien sanojensa mukaan ”vähän vahingossa”. Parturi-kampaajan opinnot olivat tuolloin puolivälissä ja työ paikallisessa salongissa häämötti oven takana. Jyväskylän yöelämä taas oli tuttua vain asiakkaan roolissa.

– Kaikki alkoi aika klassisesti. Ensin myin lippuja keikoille ja sitten aloin tehdä vuoroja blokkarina. Jossain vaiheessa löysin itseni baaritiskin takaa, ja pian olin jo vuoropäällikkönä, Lappalainen kertaa.

Baarimaailma kiskaisi nuoren naisen imuunsa, minkä myötä myös parturi-kampaajan tutkinto lykkääntyi vuodella. Tärkein syy viiveeseen oli kuitenkin se, että Lappalaisen intressit olivat jo kallistuneet muualle.

– Kiinnostukseni baarialaa kohtaan kasvoi koko ajan. Siinä vaiheessa, kun minulle tarjottiin ensimmäistä, koulutustani vastaavaa työpaikkaa, asiat alkoivat realisoitua. Ymmärsin, ettei parturi-kampaajan työ ollut minua varten. Vastaavasti ajatus baarihommien lopettamisesta tuntui todella pahalta, Lappalainen sanoo.

Stipendiaattina aitiopaikalla

Neljä vuotta ensimmäisen baarityökokemuksen jälkeen Lappalainen opiskeli baarimestarin tutkinnon – enimmäkseen näyttötutkintona koulunpenkkiä liikaa kuluttamatta. Se sopi hyvin aktiiviselle luonteelle.

– Opin parhaiten tekemällä, mutta on minussa myös nörtin vikaa. Esimerkiksi cocktailien kohdalla olen tosi spontaani ja tykkään hullutella, mutta minua kiinnostaa myös teoria, kuten alkoholin historia ja juomien valmistustavat. Siksi opiskelen paljon ja kehitän itseäni koko ajan, hän ynnää.

Sopiva annos nörttiyttä yhdistettynä kokeilunhaluiseen ja käytännönläheiseen asenteeseen viitoitti tietä myös kansainvälisen Jägermeister Hubertus Circle -stipendin saamiselle vuonna 2018. Stipendi mahdollisti kolmen kuukauden mittaisen työjakson Saksan cocktailpääkaupunkinakin tunnetussa Berliinissä.

– Asuin Berliinissä yhdessä kahden muun stipendiaatin, yhdysvaltalaisen ja irlantilaisen baarimestarin kanssa. Teimme töitä paikallisissa cocktailbaareissa ja osallistuimme erilaisiin, Jägermeisterin järjestämiin kinkereihin. Se oli hyvä näköalapaikka Berliinin baariskeneen, valinnastaan yllättynyt Lappalainen linjaa.

Yllätys seurasi toistaan: väliaikaiseksi kuviteltu näköalapaikka muuttui Lappalaisen elämän keskipisteeksi syksyllä 2019. Tuolloin hän oli jo palannut stipendireissulta takaisin Jyväskylään ja teki vuoropäällikön töitä paikallisessa baarissa. Sattumien summana tie vei kuitenkin takaisin Berliiniin – vieläpä samaan työpaikkaan, Booze Bariin, jossa hän työskenteli stipendiaattina.

– Kaikki lähti siitä, kun tein lomareissun Berliiniin tavatakseni ystäviäni. Samalla tapasin myös entisen pomoni. Yllättäen hän totesi, että jos haluaisin tulla takaisin, paikka olisi auki. Asiaa piti pureskella aika pitkään. Lopulta sain suostuteltua mieheni mukaan ja muutimme Berliiniin, Lappalainen tiivistää.

Saksassa kuin kotonaan

Berliiniin yli vuosi sitten muuttanut Lappalainen tietää, että tärkeintä alalla kehittymisessä on sisäsyntyinen tiedonhalu ja aktiivinen tiedonhaku. Itse hän on saanut arvokkaita vinkkejä niin netistä, kollegoilta kuin alan koulutuksistakin. Hedelmällistä on myös ajatustenvaihto baarimikkona työskentelevän puolison kanssa.

– Tämä on siitä hieno ala, että koulutuksia ja työpajoja järjestetään ympäri maailmaa. Ne ovat hyvä keino oppia lisää. Kun spekuloi asioita saman alan ihmisten kanssa, saa uusia ideoita, inspistä ja motivaatiota. Baarialalla kiva on myös se, että piirit ovat pienet ja aina on joku, jolta kysyä, hän tietää.

Pariskunnan elämä on asettunut uomiinsa Berliinissä, eikä paluu Suomeen ole näillä näkymin agendalla. Lappalainen on huomannut niin kielitaidon, kulttuurintuntemuksen kuin ammattitaidonkin kehittyneen roimasti. Saksan cocktailpääkaupunki on osoittautunut oivaksi paikaksi kehittyä baarimestarina. Ainoa häiriötekijä on korona, jonka varjo häilyy baarikentän yllä.

– Kolmen kuukauden koronasulun aikana myimme cocktaileja ikkunaluukusta. Välissä palattiin normaaliin, kunnes lokakuussa baarit määrättiin taas suljettavaksi yhdestätoista alkaen. Tilanne on aika epätoivoinen. Katsotaan, miten kauan saamme jatkaa näin ennen kuin tulee uusia rajoituksia, Lappalainen huokaa.

– Toivomme vain, että pandemia loppuu. Sen jälkeen töitä pääsee jatkamaan ihan eri tavalla nyt kun tunnemme olomme täällä jo kotoisaksi, hän summaa. 

 

Kuka?

Ella Lappalainen (28)

  • Baarimestari, kotoisin Jyväskylästä.
  • Voitti Jägermeister Hubertus Circle -stipendin vuonna 2018.
  • Vietti stipendin turvin kolme kuukautta Berliinissä työskennellen cocktailbaareissa.
  • Muutti takaisin Berliiniin syksyllä 2019 ja palasi töihin Booze Bariin.
  • Työskennellyt siitä lähtien Booze Barissa, Berliinissä.
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa cocktailbaari DeLoreanissa, Jyväskylässä.
  • Myös Lappalaisen puoliso työskentelee baarimestarina Berliinissä.

 

Baarimestarikykyjen ponnahduslauta

Celestino Schienbein. Kuva: Anna-Kaisa Karppinen

Jägermeister Hubertus Circle scholarship on stipendi, joka tarjoaa nuorille baarimikoille mahdollisuuden kehittyä urallaan kansainvälisessä ympäristössä. Konsepti tarjoaa ponnahduslaudan alan uusille kyvyille ja edistää baarimestarikulttuurin kehitystä. Ensimmäinen kansainvälinen stipendihaku avautui vuonna 2018. Se mahdollisti stipendin hakemisen kaikista 17 maasta, joihin Hubertus Circle oli perustettu.

– Vuodesta 2012 asti stipendejä oli jaettu vain Jägermeisterin Saksan kotimarkkinoilla. Kansainvälistymisen myötä konsepti kasvoi aiempaa suuremmaksi. Yhden sijaan valittiin kolme stipendiaattia, jotka pääsivät työskentelemään Berliiniin kolmeksi kuukaudeksi, tähdentää Jägermeisterin brand manager Mikael Salo.

Samalla periaatteella jatketaan edelleen: vuosittain jaetaan kolme stipendiä ja valitut baarimikot pääsevät työskentelemään Berliiniin kolmeksi kuukaudeksi. Brändi vastaa kaikista kustannuksista. Mukaan haetaan nuoria baarimestareita, joilla on halu oppia uutta, kasvaa urallaan ja saada kansainvälistä työkokemusta.

– Hakijan persoonallisuus ja asenne ratkaisevat. Perustietämys alalta vaaditaan, mutta kaikkea ei tarvitse vielä lähtiessä osata. Stipendi antaa mahdollisuuden oppia uutta ja ottaa seuraava askel uralla, Salo linjaa.

Tänä vuonna korona sekoitti osaltaan stipendienjakopakkaa. Stipendiaattien työskentelyjakso siirtyi Berliinin cocktailkentältä virtuaaliseen ympäristöön. Stipendejä jaettiin kuitenkin poikkeuksellisesti kuusi kappaletta suunnitellun kolmen sijaan. Mukana on jälleen yksi suomalaisvahvistus, Celestino Schienbein.

– On mahtava juttu, että stipendi myönnettiin jo toistamiseen suomalaiselle baarimestarille, Salo iloitsee.

 

Julkaistu Shaker-lehdessä 4/2020.

 

Tilaa Shaker!

Sulje mainos Tilaa Shaker