Johtajana Dollar Singh luottaa  lukuihin ja läpinäkyvyyteen:  – Jos näemme, että on jotain korjattavaa, teemme korjausliikkeitä. Luen myös trendejä: olemmeko menossa oikeaan vai väärään suuntaan.  Jos on oikaistavaa, niin oikaistaan.
Johtajana Dollar Singh luottaa lukuihin ja läpinäkyvyyteen: – Jos näemme, että on jotain korjattavaa, teemme korjausliikkeitä. Luen myös trendejä: olemmeko menossa oikeaan vai väärään suuntaan. Jos on oikaistavaa, niin oikaistaan.

Dollar Singh: "Hain keskustan ravintoloista mallia ja vein ideat lähiöön"

Onniravintolat on intialaisen perheyrityksen todeksi tekemä unelma. Alkuvaiheessa yhtiö osti huonosti menestyviä ravintoloita lähiöistä, laittoi ne kuntoon ja myi pois muutaman vuoden kuluttua.

Gianjot ”Dollar” Singh.

Gianjot ”Dollar” Singh on Onniravintoloiden toimitusjohtaja, jolla on vahva mandaatti yrityksen perustajalta, isältään Sher Jang Singhiltä. Yrityspolku käynnistyi epäonnisella ravintolakaupalla.

– Olin 15-vuotias, kun isäni osti ravintola Moonlightin, jonka liikevaihto ei vastannut luvattua. Meillä ei ollut varaa työntekijöihin, joten menin auttamaan isääni koulun jälkeen joka päivä. Aloitin ravintolaurani pizzanpaistajana. Se oli samalla yrityksemme ensimmäinen koetuksen kivi: oli kaksi vaihtoehtoa, joko epäonnistua tai menestyä, Singh kertoo.

Dollar Singh lähti opiskelemaan Suomen Liikemiesten Kauppaopistoon. Opiskeluaika oli erilaista kuin kavereilla: työt ravintola Mexissä kutsuivat joka ilta. Keittiövuoron jälkeen hän siivosi ravintolan, jotta isä pääsee aloittamaan päivän puhtaalta pöydältä. Loppuviikon iltoina siivous hoitui vauhdilla, olihan ehdittävä bileisiin. Nyt 38-vuotiaana Singh toteaa, että enää ei riitä samalla tavalla virtaa ympäripyöreisiin päiviin.

Ravintola Mexin perhe hankki konkurssikypsänä. Samalla se oli Singhien ensimmäinen ravintola A-oikeuksilla.

– Opettelin kaikki siihen aikaan muodikkaat cocktailit, kuten Mustan ryssän ja Sinisen enkelin. Kokonaisuutena Mexi oli meille iso juttu, isoimpia kauppoja mitä teimme, ja jälleen oli all in, joko uit tai hukut.

Koulu jäi vähän vaille valmistumisen, sillä Dollar Singh oli jo täysillä yrityksessä mukana.

– Meillä on aina ollut valtava palo menestyä. Olemme Intiasta lähtöisin, eikä meillä ole ollut isoja rahoja käytössä. Emme ole ikinä laskeneet tunteja – ainoa, mikä painaa vaa’assa, on kova halu mennä eteenpäin, Singh toteaa.

Oli kaksi vaihtoehtoa, joko epäonnistua tai menestyä.

Punjabista Helsingin lähiöihin

Halu menestyä kumpuaa lapsuudesta. Dollar Singh syntyi Punjabissa, Koillis-Intiassa vuonna 1983. Samana päivänä kun perheen esikoinen syntyi, isä-Singh sai tilille Saksaan juuttuneet palkkarahat. Ne tulivat dollareina, siitä pojan nimi. Lapsuudessa tuli silti nähtyä köyhyyttäkin. Perhe muutti Suomeen pojan ollessa 8-vuotias. Isä oli aloittanut Namaskaarissa vähän aiemmin.

Alkuvaiheessa Onniravintolat osti huonosti menestyviä ravintoloita, laittoi ne kuntoon ja myi pois muutaman vuoden kuluttua.

– Ostimme yksittäisiä ravintoloita lähiöistä, muun muassa Tapulin krouvin ja Sailor's pubin. Siinä kehityksessä näkyi jo vahvasti kädenjälkeni. Meillä ei ollut varaa hakea ulkomailta mallia, hain sitä keskustasta ja vein lähiöön, Singh naurahtaa.

Ravintolamaailma 1990-luvulla ja nykypäivänä ovat aivan eri.

– Silloin riitti, että avasit ovet ja osasit painaa nappia eli laskea oluen. 90-luvulla näkyi myös murros: maahanmuuttajataustaisia tuli alalle ja kantasuomalaiset väistyivät jonkin verran. Nyt trendi on päinvastainen, maahanmuuttajien jälkeläiset eivät jatka alalla, Singh kertoo.

Onniravintoloiden seuraava askel oli poistua pienimmistä lähiöistä ja siirtyä keskittymiin kuten Itäkeskukseen ja Malmille. Pisimpään Onniravintoloiden kymmenen ravintolan ryppäässä ovat olleet töölöläiset naapurukset Mexi ja Viisi Penniä, Pennikin jo vuodesta 2006. Nykyään salkussa on vain pitkän elinkaaren ravintoloita, Singh toteaa.

Yrityksen vuotuinen liikevaihto hipoi kymmentä miljoonaa ennen koronaa. Täysipäiväisiä työntekijöitä on lähes 70. Koronan takia portfolioon ei ole tullut muutoksia, ja tavoitteena on laajentaa toimintaa jatkossakin.

En haluaisi ikinä tuottaa isälleni pettymystä, se olisi minulle häpeällistä.

Johtaja avoimin kortein

Tiedolla johtaminen on päivän sana ravintolamaailmassa. Dollar Singh kokee, että nimenomaan sitä hänen työnsä ravintolaketjun johtajana on. Hän muistelee aikaa, jolloin yrittäjät panttasivat toimipisteiden tuloksia – kymmenen vuotta sitten edes ravintolapäällikölle ei välttämättä näytetty lukuja.

– Käymme kuukausitasolla avoimesti läpi toimipisteiden katteet ja muut. Numerot ovat mittareita, eikä kapteeni voi lentää konettaan ilman mittareita, ne antavat suuntaa. Jos näemme, että on jotain korjattavaa, teemme korjausliikkeitä, Singh toteaa.

Johtaja ei voi vain määrätä tekemään muutoksia. Singh kuvailee johtamisen tyyliään vaativaksi.

– Ylhäältä päin käskeminen ei toimi. Asia on helpompi omaksua, kun tietoa on laajemmin. Annan selkeästi vastuuta, samalla tavalla kuin olen itsekin saanut sitä, enkä pidä kaikkia piuhoja omissa käsissäni. Olen pulssilla, mitä tapahtuu missäkin, mutta vastuu on ravintolapäälliköillä ja linjajohtajilla, Singh kertoo.

Työtä helpottaa se, että Onniravintolat on pidetty työnantaja, jonka palveluksessa pysytään. Päällystön keskimääräinen palvelusaika on yli viisi vuotta. Lisäksi on paluumuuttajia, mikä ilahduttaa omistajaa.

Vaikka tiedolla johtaminen on tärkeää, oleellisinta on kannattavuus. Myös läpinäkyvyys on isossa roolissa: selkeät linjat ja kirkas suunta. Trendiä pitää haistella koko ajan.

– Monesti syvennytään lukuihin, kun pitäisi lukea trendiä. Olemmeko menossa oikeaan vai väärään suuntaan? Jos on oikaistavaa, niin oikaistaan.

Toimitusjohtajan kasvutarina

Dollar Singh esittelee keväällä toimintansa aloittanutta
Mad Hopper -panimoa isälleen Sher Jang Singhille ja
veljelleen Jagdeep Singhille.

Dollar Singh otaksuu, että Onniravintoloiden toimintamalli eroaa ratkaisevalla tavalla muista alan yrityksistä. Yhtiö on velaton ja tase vahva, Singh avaa.

– Älä kuluta enempää, mitä on taskussa rahaa. Terveen järjen käyttö pitää meidät pinnalla, eikä meillä ole hinkua esimerkiksi laajentaa velkarahalla. Uusin investointimme, Mad Hopper -panimo, tehtiin säästöillä ja tulorahoituksella, hän paljastaa.

Vastuu yrityksen toiminnasta selkiytyi vuoden 2013 tienoilla, kun Singh sai isältään enemmän vastuuta eikä isä enää ollut niin vahvasti mukana operatiivisessa toiminnassa. Singhista tuli Onniravintoloiden toimitusjohtaja.

– Tämä on minun kasvutarinani: isäni luottamus on auttanut minua kasvamaan ja menestymään. En haluaisi ikinä tuottaa hänelle pettymystä, se olisi minulle häpeällistä. Kun käytän rahaa, mietin kymmenen kertaa, onko päätökseni oikea. Joudun perustelemaan asiat isälleni, mutta se auttaa, Singh kertoo.

Vaikka isä on nyt eläkkeellä, osallistuu hän yhtiön suuriin päätöksiin ja vaikuttaa kuten omistajan kuuluukin. Yrityksen osakkaina ovat Dollar Singh ja hänen vanhempansa.

Herkällä korvalla ravintolakierroksilla

Dollar Singh haluaa tuntea työntekijänsä ja olla perillä siitä, mitä ravintoloissa tapahtuu. Siksi hän kiertää tiuhaan ravintoloitaan. Tapa sai alkunsa siitä, kun aikoinaan yrityksellä ei ollut toimistoa. Dollarin mielestä omissa ravintoloissa on hyvä käydä monestakin syystä.

– Meillä kaikki johtajat kiertävät aktiivisesti ravintoloita. On hyvä puhua niiden kanssa, jotka oikeasti hommaa tekevät. Se tekee meistä parempia johtajia. Se luo myös tunteen, että välitämme ihmisistä. Huolehdi niistä, jotka ovat sinulla töissä, niin he huolehtivat lopusta, Singh neuvoo.

Yrityksen johtoryhmä on pieni ja ketterä. Mukana ovat vain toimitusjohtajan oikea ja vasen käsi, Markku Aaltonen ja Toni Susi. Susi on yksi linjajohtajista. Lisäksi suurten päätösten tekemiseen osallistuu yrityksen perustaja, Dollar Singhin isä.

– Johtoryhmä kokoontuu, sparraa ajatuksia ja laittaa päätökset täytäntöön nopeasti. Meillä on uskallusta nostaa ongelmat esiin, puhumme asioista niin kuin ne ovat, ja vaikka se tuntuisi tuskalliselta, ne pitää käsitellä.

Matala byrokratia tekee toiminnasta ketterän, samoin suora yhteys ravintoloihin. Johtoryhmä ei ole norsunluutornissa, vaan säilyttää ravintolakierrosten ansiosta jatkuvan kontaktin asiakkaisiin, henkilökuntaan ja ympäristöön.

– Jos näemme, että joku asia ei toimi, emme jää jumittamaan vaan reagoimme nopeasti ja teemme suunnanmuutoksia. Samoin jos kilpailijasektorilla tapahtuu jotain, emme jää pitkäksi aikaa katselemaan, vaan teemme nopeasti päätöksiä.

Tärkeintä on kyky ymmärtää ihmisiä ja tehdä asiat hyvin. Singh on vakuuttunut siitä, että terveellä maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

Jos kilpailija­sektorilla tapahtuu jotain, emme jää pitkäksi aikaa katselemaan, vaan teemme nopeasti päätöksiä.

Työntekijäpula on ratkaistava

Ravintola-alalla on tunnetusti pulaa hyvistä työntekijöistä. Intohimoiset, hyvät tekijät ovat tällä hetkellä kiven alla, Dollar Singh toteaa.

Hänen mielestään Suomi on jo jälkijunassa, sillä työperäinen maahanmuutto ratkaisisi työvoimapulaa, mutta alan ongelmaa on yritetty lakaista maton alle.

– Kuinka paljon kehitysmahdollisuuksia ja mahdollisia veronmaksajia hukataan! Kielimuuri on toki korkea ja vaikeuttaa esimerkiksi Aasiasta rekrytoimista. Euroopassa on kuitenkin maita, joissa ollaan aika lähellä muun paitsi kielen suhteen. Miksi emme käytä mahdollisuutta hyödyksi?

Onniravintoloilla on harkinnassa täyttää tarvetta omatoimisesti. Tämä kehittymisen kompastuskivi on ratkottava heti, kun korona on ohi.

Omasta perheestä Dollar Singh tuskin yrittää rekrytoida, sillä suku on levinnyt ympäri maailman ja isän sisaruksilla ja Singhin serkuilla on kova vauhti kullakin omalla alallaan Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Lempilapsi: Mad Hopper

Dollar Singh haaveili vuosia omasta panimosta. Hänen ensimmäinen ideansa ei mennyt johtoryhmässä läpi, mutta nyt ravintolapanimo on totta. Mad Hopper Brewing toimii perinteikkään Viiden Pennin kanssa samoissa tiloissa, ja on keväästä lähtien puskenut vauhdilla olutta oman ravintolan ja ketjun muiden ravintoloiden hanoihin.

– Kun muut laittoivat hanat kiinni, me avasimme ne. Minulla oli koronan takia aikaa keskittyä hankkeeseen, ja meillä oli säästöjä toteuttaa se. Nimi Mad Hopper kuvastaa yrityksemme ”madnessia” keskellä koronaa sekä sitä, millaista asiakaskuntaa tavoittelemme, Singh mainitsee.

Hän ehti kasvattaa itselleen pienpanimopiireissä uskottavan parran viisivuotisen projektin kuluessa. Koronan takia avaus viivästyi lopulta suunnitellusta reilun vuoden.

Panimolla mitään ei peitellä: on tärkeää, että keittokattilat ja tarjoiluastiat tulevat hyvin esille, ja baarista on katkeamaton näkymä keittohuoneeseen. Käsityöpanimossa kiinnitetään huomiota kolmeen asiaan. Kaikki tehdään laatua vaalien, tehokasta tekniikkaa hyödyntäen ja ympäristökuorma minimoiden. Panimo on rakennettu kahteen kerrokseen, ja työn keventämiseksi hyödynnetään mallaskuljettimia ja automatisoitua mäskinkeräilyä.

Viisi Penniä on töölöläinen instituutio, jonka yhteyteen panimo sopii erinomaisesti. Se on panimon näyteikkuna, ja paikan päällä pannut oluet muodostavat olutvalikoiman rungon.

– Tämän päivän Viisi Penniä on moderni, trendejä noudattava ravintola, joka tarjoilee suomalais-skandinaavis-aasialaisvivahteista fuusioruokaa. Satsaamme erityisesti laadukkaisiin raaka-aineisiin ja oluen ja ruuan yhdistämiseen, Dollar Singh kuvailee.

Viiden Pennin ja Mad Hopperin muodostama kokonaisuus on sellainen välietappi, jonka Singh uralleen ehdottomasti halusi. Vaikka projekti on loppuhiomista vaille valmis, Dollar Singhilla riittää innostusta bisnekseen.

– Kun yksi projekti on valmis, seuraava on tulossa. Kun avaamme uuden paikan, hienosäädämme koneiston ensimmäisen vuoden aikana. Ennen kuin Mad Hopper laajenee tap­room-ketjuksi, laitamme brändin kuntoon. Tämä palvelee meitä myös ravintolayhtiönä, sillä laajeneminen on osa strategiaamme. Minua ajaa eteenpäin palo luoda uusia kokemuksia asiakkaille. Siihen haen jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, Singh sanoo.

Dollar Singh

  • 38-vuotias toimitusjohtaja ja perheenisä.
  • Onniravintolat oy on perheyritys.
  • 10 ravintolaa ja noin 70 kokoaikaista työntekijää
  • Kunnia-asia: perheyrityksen kehittäminen.

Julkaistu Shakerissa 3/21.

Sulje mainos Tilaa Shaker