Daiquiri on yksinkertainen juoma – vai onko?

Korona on kevään aikana sotkenut muun muuassa toimitus- ja tuotantoketjuja. Ota pieni hetki kanssani kunnioittaaksemme näitä herkkiä ja monimutkaisia lankakeriä.

Juomavalinta kertoo paljon ihmisestä. ”Ihan vaan Daiquiri, kiitos”, sanotaan. Klassikko, ja hyvä sellainen. ”Istu toki odottelemaan, tuon sen tuossa tuokiossa”.

Saattaa hämätä, kuinka nopeasti saan juoman pöytään, kun tosiasiassa sen pöytään saaminen on vaatinut lukemattomien ihmisten työn, vaivan ja paljon, siis todella paljon, aikaa.

Lehtien palstoilla pyörii usein päätislaajat, toimitusjohtajat, juomanluojat ja niin edelleen. On kuitenkin suuri määrä ihmisiä ja vaiheita, joita ei tule edes ajatelleeksi. Kuka leikkasi sokeriruon? Kuka lastasi rommin laivaan? Kuka tilasi sen Suomeen? Toimitus- ja luontiketju on loputtoman pitkä.

Mietipä vaikka tätä yhden tietyn rommin matkaa: Quercus Alba -tammi kasvaa täyteen ikäänsä noin 75 vuodessa, jolloin se on valmis kaadettavaksi. Tämän jälkeen joku jossain päin maailmaa leikkaa sen lankuiksi, joista kolmas rakentaa tynnyrin. Tynnyri täytetään suurella todennäköisyydellä bourbonilla ja joku päivä, joku sen tyhjentää. Siitä tynnyri lähetetään maailmalle, esimerkiksi Irlantiin. Siellä se taas täytetään viskillä, kunnes se sanomattoman ajan jälkeen jälleen tyhjennetään ja viimein joku lähettää sen Kuubaan. Siellä tynskä tarkastetaan, täytetään vedellä ja annetaan puhdistautua edellisistä sisällöistään. Tässä tapauksessa tuo tynnyri jälleen täytetään, tällä erää sokeriruokotisleellä.

Saattaa hämätä, kuinka nopeasti saan juoman pöytään.”

Kolme vuotta tynnyrissä on rommille itsessään jo pitkä aika, puhumattakaan kahdeksankymmentä-jotain vuodesta, joka on kulunut tammenterhosta jossain päin Yhdysvaltoja.

Baaritiskillä tuo kolmevuotias rommi sekoittuu limemehuun, joka on matkannut pitkän matkan ja monien käsien ja vihannestukkujen kautta baaritiskille puristettavaksi sekä sekoitettavaksi kotimaisen sokerijuurikassokerin kanssa.

Balanssi tsek. Maku tsek. ”Olkaa hyvä rouva, ja jos tarvitsette jotain, ihan vaan pyytäkää”. Entisaikojen kuninkaatkaan eivät tarjoilleet saleissaan näin monimutkaista juomaa. Se jos joku on palvelua.

Henri ”Henu” Lahti

Tiskillä-sivun perustaja

tiskilla.com

Julkaistu Shakerissa 3/2020.

Tilaa Shaker!

Sulje mainos Tilaa Shaker