Craft Beer Winter Wonderland aloitti festivaalivuoden

Etelä-Suomessa tammikuu alkoi historiallisen lauhana, suorastaan syksyisen sateisena, eikä talvesta ole ollut tietoakaan. Sen sijaan yksi versio talvisesta ihmemaasta löytyi sisätiloista. Kaksipäiväinen Craft Beer Winter Wonderland -olutfestivaali pyörähti käyntiin uuden vuoden toisena viikonloppuna Kulttuuritehdas Korjaamon Vaunusalissa.

Hapanoluistaan tunnetun Cool Head Brew'n järjestämä festivaali oli yleisömenestys. Nuoret aikuiset oluenystävät täyttivät tilan niin, että varsinkin lauantaina muutamaan otteeseen ovien ulkopuolelle muodostui hitaasti etenevää jonoa.

Monista muista festivaaleista poiketen Craft Beer Winter Wonderland houkutteli siis erityisesti nuorta harrastajasukupolvea. Silmämääräisesti katsoen kävijöiden keski-ikä tuntui olevan viitisentoista vuotta alempi kuin esimerkiksi kesän perinteikkäällä SOPP-kiertueella. Se jos mikä kertoo olutharrastuksen laajuudesta, makujen muutoksesta ja festivaalikentän pirstaloitumisesta – uskalletaan tehdä rohkeasti omanlainen festivaali rajatulle kohderyhmälle.

Sukupuolijakaumassa sen sijaan eroa muihin ei huomannut, sillä täälläkin noin seitsemän kymmenestä asiakkaasta oli miehiä. Olut on siis edelleen turhan korostuneesti maskuliininen juoma.

Onnistunut kokonaisuus

Sisällä Vaunusalissa tunnelma oli hyvä ja väki jakautunut tasaisesti ympäri hallia. Talven eksotiikka luotiin yksinkertaisin keinoin; kylmän sinistä valaistusta sävyttivät katosta jääpuikkomaisesti roikkuvat lamppuketjut.

Jonottaminen tiskeille sujui hyvässä hengessä. Festivaalin onnistumisesta kielii myös se, että kaikille panimoille riitti asiakkaita tasaisena virtana, eikä paikalla nähty niin sanottua Omnipollo-ilmiötä, jossa yhden kulttipanimon ständille on useiden kymmenien ihmisten jono.

Festivaalin onnistumisesta kielii myös se, että kaikille panimoille riitti asiakkaita tasaisena virtana.

Kun vielä oluiden hinnoittelukin oli varsin kohtuullista (20–30 €/l), kritisoitavaa jäi aika vähän. Tottahan DJ:n soittamaan rytmikkääseen taustamusiikkiin olisi paljon pienempikin äänenvoimakkuus riittänyt ja lasien huuhtelupisteet olivat ehkä turhankin kotikutoiset. Lisäksi hanalistat olisi voinut ripustaa kunkin panimotiskin yläpuolelle. Nyt tarjolla olleet oluet näkyivät vain A4-kokoisina printteinä tiskeillä, mikä oli ehkä suurin miinus muuten hyvään asiakaskokemukseen.

Yllättäviä oluita ja panimoita

Mitä taas tulee panimo- ja olutvalikoimaan, paikalle oli kutsuttu 11 oluenvalmistajaa ja niitä täydentämään hedelmäviinejä ja käsityösiidereitä tuottava virolainen Nudist Drinks. Panimojuomissa painopiste oli itänaapurin kehittyvässä kulttuurissa, sillä joka kolmas festivaalin panimoista tuli Venäjältä. Oli ilo huomata, että takapajuisesta hallinnosta ja itsevaltaisesta päämiehestä huolimatta Venäjällä ainakin pienpanimotoiminta kukoistaa.

Loput panimot tulivatkin Pohjois-Euroopasta: Hollannista, Saksasta, Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Festivaalin suurinta antia olivat ilman muuta yllättävät ja Suomessa vielä melko tuntemattomat vierailevat panimot. Itselleni uusia ja iloisia tuttavuuksia olivat muun muassa saksalainen Sudden Death, hollantilainen De Moersleutel sekä venäläiset Bakunin ja Wild Lab. Maistelemistani oluista puolestaan parhaiten jäivät mieleen Af Brew'n Lobotomy-stout (12,8 %) ja Panimoyhtiö Tujun Bock (6,5 %), joka ei häpeile edes tyylinsä klassikoiden rinnalla.

Kaiken kaikkiaan Craft Beer Winter Wonderland täytti mainiosti tehtävänsä festivaalivuoden avaajana. Seuraavana vuorossa ovat Seinäjoella järjestettävät Lakeuden Panimojuhlat, jonne liput on viimeisimmän tiedon mukaan myyty jo lähes loppuun. Tammikuun perusteella olutfestivaalien vuodesta näyttäisi tulevan värikäs ja yleisömäärillä mitaten historiallisen suosittu.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva: Sebastian Trzaska