Craft Beer Helsinki – viisi oluttärppiä

Toista kertaa järjestettävä olutfestivaali Craft Beer Helsinki tuo tarjolle yli 300 käsityöolutta 30 eri panimolta. Peter Tammenheimo valitsi listalta viisi tärppiä, jotka kannattaa maistaa paikan päällä.

CRAFT BEER HELSINKI on selvästi parantanut otettaan viime vuodesta, jolloin kritiikkiä aiheuttivat sisäänpääsyn hitaus ja takkuileva maksukorttijärjestelmä. Nyt portille on palkattu lisää henkilökuntaa ja kassatyöskentelyä hiottu sujuvammaksi.

Myös maksukorttijärjestelmää on uudistettu. Tänä vuonna esimerkiksi kortille ladatun käyttämättä jääneen arvon saa lunastettua takaisin kahden euron käsittelymaksua vastaan. Festivaalin näytteilleasettajat puolestaan kertovat maksutapahtumien sujuvoituneen viimevuotisesta.

Tokihan portille syntyy edelleen jonoa, mutta se johtui ainakin avajaispäivänä yksinomaan siitä, että alue oli täynnä.

Viime vuonna Craft Beer Helsingissä vieraili yli 10 000 ihmistä kolmen päivän aikana. Nyt järjestäjät odottavat kävijämäärään vähintään 20 prosentin kasvua.

ENSIMMÄISENÄ PÄIVÄNÄ sää puhutti sekä panimoiden tiskeillä että sekalaisissa pöytäseurueissa. Sadekuuroja saatiin päivän mittaan useampaan otteeseen, mutta tunnelma pysyi niistä huolimatta iloisena ja aurinkoisena.

Epävakainen sää vaikutti kuitenkin sen verran, että vain espoolainen Fat Lizard  uskalsi siirtää myyntitiskinsä ulos telttakatoksen suojista. Sääennusteiden perusteella voidaan olettaa, että perjantaina ja lauantaina moni muu panimo seuraa perässä.

Festivaalin ruokatarjonta lupaa monipuolisia katuruokaelämyksiä, joille makuparien löytäminen oluiden joukosta on hauskaa tutkimusmatkailua. Kannattaa kokeilla esimerkiksi Social Foodin chorizoburgeria vaikkapa Maku Brewingin American Pale Alen kanssa.

Maku Brewingilta löytyy yllättäen myös tapahtuman ehdottomasti paras jälkiruoka – yhdessä Suomen Jäätelön kanssa kehitetty Maku Imperial Cream -jäätelö aikuiseen makuun.

Kesäisen jäätelön raaka-aineista peräti kolmannes on Maku Imperial Stoutia (8,8 %), jolloin valmiin tuotteen alkoholipitoisuudeksi jää kaksi ja puoli prosenttia. Jäätelöä on valmistettu vain 170 litraa, mistä valtaosa on jo myyty. Nyt kannattaa olla nopea!

OLUTPUOLELLA tuoreus on valttia, ja etenkin IPA-oluet ovat sellaisia, joiden maku kärsii pitkästä säilytyksestä. Todennäköisesti koko festivaalin tuorein IPA lienee tapahtuman aattona kegitetty Roadkill 51 (6,5 %).

Nimi Roadkill 51 jatkaa espoolaispanimon jo käsitteeksi muodostunutta tiesarjaa, josta ensimmäisenä lanseerattiin 101 California Pale Ale (5,4 %). Tienumero 101 viittaa paitsi Kaliforniaa pohjois-eteläsuunnassa halkovaan valtatiehen myös Otaniemestä lähtevään Kehä ykköseen.

Kehätietäkin merkityksellisempi väylä espoolaisille on kantatie 51 eli tutummin Länsiväylä. Nyt hanassa oleva Roadkill 51 on keitetty Kivenlahdessa ja käytetty Fat Lizardin uudella panimolla Otaniemessä. Se on siis kirjaimellisesti kulkenut Espoon läpi Suomen vilkkaimmin liikennöityä moottoritietä Länsiväylää pitkin.

VIIME VUONNA Suomen Paras Olut -kilpailun voittaneesta Mufloni Pilsneristä (5,5 %) on tuotu festivaalille uusi versio, jossa Cascade-humalalajike on vaihdettu Polarikseen.

Polaris-humala antaa oluelle rapsakkaa mentolimaista suussa viipyilevää raikkautta, joka sopii mainiosti aurinkoiseen kesäpäivään. Mufloni Polaris Pilsner on puhdaspiirteinen saksalaistyylinen pils, jossa maltaisuus ja humalointi täydentävät toisiaan ja ovat hyvin tasapainossa keskenään.

BRITTILÄISEN BITTERIN ystävänä Malmgårdin Panimon H.O.D.A. Jester vei välittömästi ajatukseni Lontooseen ja elokuussa koittavaan Great British Beer Festivaliin.

Oluessa käytetty englantilainen Jester lienee useimmille olutharrastajille täysin tuntematon suuruus, todella harvoin käytetty humalalajike, joka tuottaa olueen voimakkaan, rehevän aromin täynnä greippiä ja trooppista hedelmäisyyttä.

Mieto, 3,9 prosentin vahvuinen H.O.D.A. on malliesimerkki bitteristä, jossa ohuen rungon asemesta pääpaino on jyrkässä humaloinnissa. Tätä voisi juoda vaikka pitkin päivää vailla pelkoa kyllästymisestä tai liiasta humaltumisesta.

ERIKOISUUKSIEN METSÄSTÄJÄ suuntaa askeleensa Pyynikin Käsityöläispanimon ständille ja tilaa Bourbon Barrel Aged Imperial Stoutin (13 %), joka on pieninä annoksina nautiskeluolut vailla vertaa.

Musta ja samea, erittäin täyteläinen ja voimakkaasti humaloitu olut on suutuntumaltaan makea sekä vahvan siirappinen. Maltaan makeus ja hento vaniljaisuus yhdistettynä suklaisiin, hedelmäisiin ja paahteisiin aromeihin tuo mieleen barley winen ja imperial stoutin hybridin.

MUODIKKAISSA HAPANOLUISSA riittää valinnanvaraa, mutta Hiisi-panimon Itse (6,0 %) nappaa kärkipaikan omalla listallani. Panimon 500. keitto, rajoitettu erä karviaisella maustettua sour alea viedään varmasti käsistä.

Toinen mainitsemisen arvoinen hapanolut, Humaloven ja puolalaisen Whiskerin yhteistyössä valmistama Nolla on alkoholiton sour ale, johon limetin kuori ja mehu antavat vastustamatonta raikkautta.

Eräs onnistuneen oluttapahtuman tunnuspiirre on, että tarjolle saadaan myös hyviä mietoja sekä täysin alkoholittomia oluita. Tässä suhteessa Craft Beer Helsinki on onnistunut selvästi muita festivaaleja paremmin.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska