Cosmoja mä metsästän – tahdon saada hyvän…

Cosmopolitan. Tuo ikipinkki drinkki, joka teki läpimurtonsa suuren maailman suosioon viimeistään Sinkkuelämää – sarjan myötä 90-luvulla (you go girls!), oli kuitenkin jo olemassa vuosia aikaisemmin.

Yksi baariminna Amerikan lämmöstä eli Floridasta mainitaan historiankirjoissa usein – Cheryl Cook. Hän kehitteli 80-luvulla drinkin, johon tuli Absolut Citronia, Rose’s Lime -mehua, Triple seciä sekä karpalomehua. Kun tätä reseptiä myöhemmin tuunattiin vaihtamalla Rose’s limemehu oikeaan limemehuun ja Triple sec Cointreauhun, sai mixologi nimeltä Dale DeGroff on kunnian tämän cocktailin lopullisesta versiosta.

Itseäni klassiset cocktailit ovat kiinnostaneet jo pitkään. Niissä kiteytyy sen ajan huipputeokset, olivat kyseessä sitten uusmodernit Cosmopolitanit tai jo satoja vuosia sitten luodut Old Fashionedit ja niiden muunnokset. Tällaiset drinkit eivät myöskään katoa koskaan vaan elävät ikuisesti, vaikkakin muunneltuina sen ajan trendin mukaisesti. Ideologia ei kuole.

Kesällä 2015 NYT-liite teki visiitin Helsingin cocktailbaareissa etsiessään Helsingin parasta Daiquiria ja teki siitä arvioinnin. Ajatus jäi kuplimaan päähäni. ”Mitä jos tekisin empiirisen testin, mistä Tampereen baareista saisi parhaimman Cosmon?”  Tämä on kuitenkin sellaisen klassikkostatuksen saanut cocktail, jota vieläkin tilataan ja kun otetaan huomioon drinkin variaabelit (vodka, Triple sec, sitrusmehu ja karpalomehu) ja lisätään yhtälöön baarimikon tieto-taito, arvioin jo (itsekseni) ennakkoon, että luvassa on hyvinkin erilaisia drinkkejä. Kuinka oikeassa olinkaan!

Cosmopolitanin resepti on varmasti elänyt hieman jo syntyhetkellään. Kun reseptiä pyöritellään eri baarimikkojen toimesta ja ynnätään vuosia päälle, niin on sikäli ihan ymmärrettävää, että kaikkialta ei voi saada samanlaista. Taitelijan vapaus osuu toteen tässäkin tapauksessa. Puhumattakaan siitä, kuinka Suomessa tuo kuuluisa 4 cl –sääntö rajoittaa tekemistä varsinkin klassisien cocktailien kanssa. Minua ei kiinnostanut ainoastaan tietää, miten Tampereen baarit asian hoitavat , vaan halusin löytää ”the Cosmon” keskustan mestoista. Itsekin olen etsinyt hyvää reseptiä jo vuosia, joten aihe oli ajankohtainen.

Suoritin testin seitsemän päivän aikana. Kävin keskustan alueella sellaisissa paikoissa, joissa lähtökohtaisesti juomasekoitusten tekeminen onnistuisi ja tilatessani tarjoilijalta Cosmon pyysin häntä myös kertomaan, mitä aineita hän siihen käyttää ja kuinka paljon. Samalla tarkkailin ”teknistä” suoritusta ja kirjasin ylös muistiinpanoja alun lasin jäähdyttämisestä (jos sellaista oli) lopulliseen juomaan ja tietenkin makuarvion ko. juomasta. Se mainittakoon, että vaikka toiminkin eräänlaisena mystery asiakkaana, en mitenkään peitellyt muistiinpanojen ottamista ja kerroinkin kysyttäessä tekeväni empiiristä tutkimusta. Toisaalta huomasin joidenkin tiskin takana olleiden tulevan kovin itsetietoiseksi omasta tekemisestään, kuin se olisi ”jokin testi.” Mene ja tiedä.

Mikä Cosmopolitan sitten on? IBA:n mukaan se on 4 cl sitruunamaustettua vodkaa, 1,5 cl Cointreauta, 1,5 cl tuorepuristettua limemehua ja 3 cl karpalomehua. Suomen baareissa alkoholisuhteet ovat yleensä 2:2 cl tai 3:1 cl, sitruunavodkan ollessa tavallista ja Cointreaun halvempaa Triple seciä, limemehua yksi tai kaksi senttilitraa ja karpalomehua neljästä senttilitrasta ylöspäin. Toteamus ”drinkki on juuri niin hyvä kuin sen huonoin raaka-aine” piti hyvin kutinsa, vaihteluväliä laadussa oli kovin paljon eri ravintoloiden välillä. On myös valitettavaa, että drinkin ollessa muuten ”pieni”, on yritetty paikata sitä lisäämällä volyymia. Ja sitä saadaan, yllätys yllätys, karpalomehusta. Samalla cocktailista tulee mehumainen eikä voimakkaan jälkihapan. Asian kun voisi korjata käyttämällä vain pienempiä cocktail-laseja. Sen lisäksi ainoastaan yhdessä paikassa karpalomehu olikin karpalomehujuomaa eli omena – ja rypälemehuun sotkettua karpalotiivistettä eikä perinteistä Ocean Spraytä/Ruby Rediä.

Sitrusmehun kanssa oltiin hyvillä jäljillä, useassa paikassa käytettiin tuorepuristetuista limelohkoista mehut cocktailiin ja muutamassa se oli valmispullosta, jolloin tietynlainen esanssisuus maistuu myös lopputuloksessa. Halvempaa Triple seciä käytettiin yli puolessa ravintoloissa, neljästä sain Cointreauta. Minibaaria lukuunottamatta vodka oli Absolutin tai Smirnoffin maustamatonta, yhdessä Finlandiaa pakkasesta. Ymmärrän tämän täysin, miksi ostaa baarin hyllylle sitruunamaustettua vodkaa hyllylle pölyyntymään, jos sitä ei mene kuin tähän juomaan? Sellaisen huomion kuitenkin tein, että yhdessä baarissa oli kyllä hyllyssä Absolutin Citronia, sitä ei kuitenkaan käytetty. Prechill toimi kaikissa paikoissa erittäin hyvin ja kahdesta paikasta lasi tuli suoraan pakkasesta, siitä plussaa. Cosmopolitanin keskihinta oli 8,7€.

Mielestäni TOP3 Cosmopolitanit Tampereen keskustan paikoista löytyivät Minibaarista, Sky Barista ja Bertelistä.  Minibaarin Cosmopolitan hipoi täydellisyyttä ”poikkeuksellisesta” reseptistä huolimatta. Pakkaskylmästä lasista raaka-ainevalintaan sekä huikeaan hinta-laatusuhteeseen (9 €) olisin kaivannut vain liekitettyä appelsiinikuoripalaa limerenkaan sijaan koristeluksi. Sky Barin versio oli ensiluokkainen ja kun tekniikka (tuplasiivilöinti/liekitys) saadaan jokaiseen Cosmoon, on lopputulos vieläkin huikeampi. Bertelissä epäkonventionaalinen hämmennys ravistuksen sijaan toimi silti erinomaisesti! Erityismaininta pitää myös antaa Kustaa III:n harjoittelijatytölle, joka teki aivan loistavan Cosmopolitanin, kuulemma ensimmäinen cocktailtilaus, joka hänen aikanaan oli tullut. Bravo sanon minä!

Aloittaessani tätä Cosmo-projektiani oli se aluksi ”hauska juttu”.  Testin aikana tajusin kuitenkin, kuinka tärkeä tutkimus tästä syntyisi. Cocktailit, varsinkin klassikkosellaiset ovat tulleet jäädäkseen ja vain kehittymällä (oli se sitten itseoppineena kotona ja/tai kouluissa/työssä) saa tiskin takana hääräävä kyyppari itsevarmuutta tekemiseensä. Jokainen drinkki on loppujen lopuksi tekijänsä kaltainen luomus, josta pitää olla ylpeä.

Minibaarin resepti

2 cl tuorepuristettu sitruunamehu
2 cl Merlet trois triple sec
2 cl Absolut Citron
2 cl Aten 100 % karpalomehutiiviste
1 cl sokeriliemi

Lopuksi vielä se ”koti”versio, jonka olen netin syövereistä löytänyt ja hemmetin hyväksi todennut. Valvira älköön vaivautuko:

4,5 cl sitruunamaustettua vodkaa
1,5 cl Cointreau
3,0 cl karpalomehua
0,75 cl tuorepuristettua limemehua
appelsiinikuoripala liekitettynä valmiin juoman päälle

Celestino Schienbein toimii tarjoilijana Tampereen Teerenpelissä.
Netissä hänet tunnetaan cocktailblogia pitävänä ”Cocktail Nyyminä”. www.youtube.com/c/cocktailnyymi