Calvados taipuu drinkkeihin!

Monille calvados on digestiivi, mutta monimuotoisesta juomasta saa myös erinomaisia cocktaileja. Tämän teeman ympärille kokoontui turkulaisessa ravintola Tårgetissa joukko ravintola-alan opiskelijoita sekä baarimestareita kilpailemaan Calvados Nouvelle Vogue International Trophies-drinkkikilpailun voitosta – tavoitteenaan luoda juomasekoitus, jossa calvados maistuu tasapainoisesti drinkin osana.

Suomen Baarimestariyhdistys FBSK:n järjestämän kilpailun pääpalkinto kiinnosti monia, olihan se matka Ranskaan kansainvälisiin kilpailuihin. Tänä vuonna kilpailun teema juomissa oli merellisyys.

Kilpailussa itse juoman hyvän maun lisäksi arvioitiin tekniikka ja juoman esittely. Tämä esittely olikin mielenkiintoisin osa kilpailua, koska jokainen sai kertoa, miten on kehittänyt juomansa ja miten erilaiset raaka-aineet liittyvät teemaan. Tarinoihin oli selvästi panostettu ja oli ihaltavaa varsinkin nuorten opiskelijoiden valmius kertoa oma tarinansa englanniksi suuren yleisön edessä.

Raaka-aineissa oli paljon suolaa ja suolakaramellia, joka on tietysti aika luontevaa, kun puhutaan merellisestä juomasta. Lisäksi cocktaileista löytyi marjoja, hedelmiä, kahvia ja chiliäkin. Kilpailijat olivat saaneet valita lyhyen tai pitkän juoman välillä, ja suurin osa olikin valinnut calvadoksen henkeen hyvin sopivan lyhyen juoman.

Koristeet olisivat taidokkaita, mutta nyt näkyy selkeästi vallalla olevan tietty yksinkertaisuus koristeissa, mitä tervehdin ilolla. Poissa olivat liian isot ja monimutkaiset koristukset, tilalla hyvännäköiset ja usein juomassa olevien raaka-aineiden avulla toteutetut koristeet.

Kilpailun opiskelijasarjan voitti Kristiina Erinko Vaasasta. Kristiinan juoma oli ulkonäöltään elegantti ja maultaan tasapainoinen. Ammattilaissarjan voitti Noora Nyrhilä  helsinkiläisestä Tislaamo Barista. Nooran cocktail oli maultaan herkullinen ja esillepanoltaan yksinkertaisen kaunis. Molemmat lähtevät Ranskaan edustamaan Suomea.

Anikó Lehtinen on olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.