Calvados-cocktailit rauhan asialla

Nykyään monissa cocktailkilpailuissa on tärkeää itse juoman lisäksi sen tarina. Tätä tarinankerrontaa korostetaan, sillä se on yksi tärkeä baarityön asiakaspalvelun muoto, jolla saadaan asiakas kiinnostumaan juomasta maun lisäksi.

Oman juoman tarinan luominen ja sen esittäminen lavalla on monelle baarimestarille yksi cocktailkisojen jännittävimmistä paikoista.  Usein kilpailujuoman teema liittyy tiettyyn kisan raaka-aineeseen, esimerkiksi pääalkoholiin, mutta teemoja voi olla paljon muitakin.

Vuotuisen Calvados Nouvelle Vogue International Trophies -kilpailun kisajuomateemat vaihtuvat vuosittain. Pääraaka-aineena käytetään calvadosta, mutta itse kisan teemat ovat abstraktimpia. Kun toissa vuonna calvados-kilpailun teema oli meri, niin viime vuonna juomat piti teemoittaa kasvisten mukaan. Tänä vuonna kisan teema on rauha, jonka pohjalta Suomen karsinnassakin suunniteltiin cocktailit ja valmistauduttiin kertomaan oman juoman tarina.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, opiskelija- ja ammattilaissarja. Molemmissa teema oli sama, joten Matkamessuilla tapahtuneessa Suomen karsinnassa kuultiin monta rauha-teemaista juoman esittelyä.

Tiia Jylhä voitti opiskelijasarjan.

On mielenkiintoista, että rauha-teema toi melkein kaikille mieleen luonnon. Raaka-aineina käytettiin paljon jotain luontoon viittaavaa, useassa juomassa oli esimerkiksi lakkaa, jonka poimimisesta isovanhempien tai vanhempien kanssa kilpailijoilla oli mieluisat muistot. Lapin luonto, sen rauha ja maut toivat myös monelle mieleen rauhan, jonka pohjalle teeman juoma oli mietitty.

Luonto-teemaa jatkoi kesän muistelu, joka muutamalla kilpailijalla ilmentyi sekä raikkaissa suomalaisissa raaka-aineissa että juoman tarinassa. Luonto on tämänkin perusteella hyvin tärkeä suomalaisille ja moni baarimestari korosti metsän rauhoittavaa merkitystä omassa elämässään.

Toinen rauha-teeman tulkinta oli oman sisäisen rauhan vaaliminen cocktailin muodossa. Jollain juomassa oli käytetty rauhoittavia raaka-aineita kuten seljankukkateetä tai hibiscusta, tai sitten juoman tarina koski omaa rauhallista aamuhetkeä. Oma sisäinen rauha löydettiin näin juoman tasapainon kautta.

Ammatilaissarjan voiton vei Jari Hakkarainen.

Muutama kilpailija tarinnallisti juomansa myös globaalimmalla rauhanteemalla, jossa käytetty jopa kansainvälistä symboliikkaa. Kun eräs cocktail oli laadittu symbolisoimaan kansainvälistä rauhan symbolia kyyhkyä, toinen oli taas rakennettu suomalaisilla raaka-aineilla kunnianosoituksena suomalaisille sotaveteraaneille.

Yleisölle tämäntyyppiset abstraktimmat cocktailkisan teemat ovat mielenkiintoista seurattavaa, sillä ne paljastavat juoman maun lisäksi myös kilpailijasta uusia puolia. Kun juoman teema on muu kuin pelkkä käytetty alkoholi, tarinat ovat monipuolisempia ja henkilökohtaisempia. Calvados-kilpailun juomaesittelyjä seurasikin monipäinen yleisö, jotka kuuntelivat tarinat tarkasti.

Tänä vuonna Calvados Nouvelle Vogue International Trophies -kisan opiskelijasarjan voitti Tiia Jylhä Turun Ammatti-Instituutista ja ammattilaissarjan Jari Hakkarainen Lahdesta. Molemmat kisaavat kilpailun kansainvälisessä finaalissa maaliskuun lopussa Ranskassa. 

Tiia Jylhän juoma.
Tiia Jylhän juoma.
Jari Hakkaraisen kisadrinkki.
Jari Hakkaraisen kisadrinkki.

Anikó Lehtinen on ravintolataustainen juoma-vaikuttaja, lehtori, toimittaja ja olutkirjailija, joka opettaa elämys-alan opiskelijoita Laureassa, kirjoittaa väitöskirjaa oluesta ja toimii Suomen Baarimestareiden Kannattajayhdistyksen (FBSK) hallituksessa. Vapaa-aikanaan Anikó hengaa ravintoloissa, juo hyvää kahvia ja etsii uusia ilmiöitä.