Ulkomailla työskentely kuului turkulaisen Miika Virtasen suunnitelmiin, mutta suuntana ei suinkaan ollut hänen nykyinen kotikaupunki Oslo vaan Lontoo tai joku Euroopan suuremmista cocktailmetropoleista. Osloon hän päätyikin sattuman kautta.

– Näin työpaikkailmoituksen Facebookissa ja ajattelin, että voisihan sitä hakea, jos vaikka pääsisi. Niinhän siinä sitten kävi, että sain työpaikan ja nyt asutaan täällä. Alkuvuodesta 2019 Osloon saapunut Virtanen elää nyt uransa suhteen hetkessä.

– Pakko myöntää, että alkuperäinen suunnitelma on päässyt vähän hapertumaan ajan saatossa, mutta nyt olen täällä Oslossa alustavasti vuoden tai kaksi.

Aina ei tarvitse lähteä rapakon taakse

Virtanen on tällä hetkellä tyytyväinen Oslossa. Norjan ja varsinkin Oslon cocktailkulttuuri kasvaa koko ajan ja uusia cocktail-ravintoloita aukeaa koko ajan. Vaihtoehtoja työntekijälle on laidasta laitaan.

– Osloon on helppo tulla. Ihmiset ovat tosi ystävällisiä ja avuliaita. Suomalaisista pidetään paljon ja täällä pääsee haastamaan itseään kuitenkin aika turvallisessa ympäristössä.

Lontooseen hän ei enää haikaile yhtä voimakkaasti. Virtanen on tutustunut moneen aiemmin Lontoossa työskennelleeseen baarimestariin ja kuullut heiltä, minkälaista kaupungissa todella on – hyvässä ja pahassa. Se on vaikuttanut myös hänen omaan ajatukseensa seuraavan siirron suhteen, joka saattaa hyvinkin viedä hänet Lontoon sijasta Amsterdamiin.

– Aika paljon tietty riippuu myös tällä hetkellä politiikasta.

Lontoon viehätysvoima vähentynyt

Lontoo on ollut monelle baarimestarille ykkösvaihtoehto ulkomaille lähdön suhteen: se sijaitsee melko lähellä ja kielenä toimii suomalaisilta hyvin taipuva englanti. Nyt Britannian Euroopan Unionista irtaantumisen tuomien epävarmuustekijöiden vuoksi katseet ovatkin kääntyneet muihin cocktailkaupunkeihin.

Esimerkiksi Osloon voi lähteä, vaikka ei norjaa tai ruotsia sujuvasti puhuisikaan. Kaupungin baarimestarikenttä on hyvin kansainvälinen ja englannilla pärjää mainiosti.

– Norjassa on helppo olla suomalaisena, kaikki toimii ja onnistuu helposti. Osa virastoasioista ottaa tietysti aikansa ja pankkitilin avaaminen saattaa olla haastavaa, mutta niistä selviää, Virtanen kertoo.

Ihmisenä kasvaminen ja haasteista selviäminen onkin ollut Virtaselle Osloon lähdössä kaikkein palkitsevinta.

– Totta kai myös ammatillista osaamista tullut paljon lisää, mutta ehkä tärkeämpi itselle on juuri tuo henkinen kasvaminen. Juuri se, kun huomaa että hyvinhän sitä pärjää, vaikkei enää olekaan Suomessa, hän pohtii.

Julkaistu Shakerissa 3/2019.