The World’s 50 Best Bars -listalla olevat HIMKOK ja Tjoget putsasivat Bartenders’ Choice Awardsissa pöydän Norjan ja Ruotsin sarjoissa. Nämä kansainvälisestikin noteeratut baarit ovat vuosi toisensa jälkeen esillä myös BCA:n palkintolistoilla. HIMKOK pokkasi tänä vuonna peräti viisi palkintoa: paras baari, paras cocktailmenu, paras baarimestari, paras signature cocktail sekä alan kehittäjä -palkinto matkasivat kaikki oslolaisen baarin palkintokaappiin. Norjasta oli saapunut suuri – tai ainakin äänekäs – joukko kannustamaan norjalaisia baareja. Aplodeista ja hurrauksen määrästä pystyi aistimaan, että HIMKOKin nousu maailman parhaiden baarien joukkoon on selkeästi suuressa arvostuksessa kotimaassa.

HIMKOK keräsi gaalan suurimman palkintopotin.

HIMKOK on ravistellut baariskeneä uraauurtavilla työskentelymetodeillaan ja konseptillaan. Se muun muassa valmistaa suuren osan käyttämistään alkoholeista omassa tislaamossaan, joka sijaitsee baarin tiloissa. HIMKOK on valtava kompleksi, joka on jaettu erilaisia tunnelmia ja juomia tarjoileviksi baareiksi: alakerran intiimi cocktailbaari ja yläkerran hanacocktaileja tarjoileva drinkkibaari parturisalonkeineen ovat kuin eri maailmoista, mutta sykkivät silti samalla sydämellä.

HIMKOK on tehnyt paljon työtä kestävän kehityksen eteen. Tänä vuonna baari palkittiin ensi kertaa jaetulla Ketel One Sustainable Bar Award -palkinnolla The World’s 50 Best Bars -gaalassa.

Suomen palkinnot jakautuivat viime vuotta tasaisemmin

Suomi oli vuonna 2017 ensimmäistä kertaa mukana Bartenders’ Choice Awardseissa. Tuolloin neljä palkinnoista jaettiin Timo Siitoselle ja A21 Decadesille.

Jami Järvinen.

Tänä vuonna jakauma oli tasaisempi: eniten palkintoja napsahti helsinkiläiselle Chihuahua Julepille, joka palkittiin parhaasta tunnelmasta ja signature cocktailista. Chihuahua Julepin perustaja Jami Järvinen oli gaalassa silmin nähden onnellinen ja ylpeä tuoreen baarinsa keräämästä huomiosta.

Kaksi pystiä jaettiin myös lokakuussa avautuneelle Goldfishille. Parhaana uutena cocktailbaarina palkitun Goldfishin toinen palkinto meni baarimestari Henri Haloselle, joka kutsui puheessaan pohjoismaisia kollegoita Suomeen.

– Haluan vain sanoa, että tulkaa katsomaan mitä Suomella on tarjota. Tulkaa sinne, tulkaa käymään, me kyllä tarjoamme!

Yleisön suosikkina palkittiin toistamiseen tamperelainen Tiima, mikä on hyvä osoitus siitä, että persoonallista cocktailkulttuuria löytyy myös pääkaupungin ulkopuolella. Peoples Choice -kategoriassa annettiin yhteensä 3 600 ääntä ympäri Pohjoismaita.

Tanskan puolella palkinnot jakautuivat tasaisesti: eniten palkintoja sai parhaasta tunnelmasta palkittu Gensyn ja siellä työskentelevä baarimestari Terkel Kleist. Hänet palkittiin sekä parhaana baarimestarina että signature cocktailin tekijänä, mutta muut palkinnot matkasivat kukin eri baareihin.

Arvostettu gaala on mainio tilaisuus kontaktoitumiseen

Vuonna 2010 Ruotsista alkunsa saanut Bartenders’ Choice Awards laajeni viime vuonna käsittämään myös muut Pohjoismaat.

– Kun perustimme Bartenders’ Choice Awards -palkintogaalan vuonna 2010, olimme itse vielä aktiivisesti baarissa töissä. Halusimme luoda maineikkaimman palkinnon, jota baarit voisivat tavoitella. Tarkoitus ei ollut luoda kilpailua, jossa yksi drinkki määrittää voittajan, vaan palkinnon, joka juhlistaa jokapäiväistä aherrusta ja mahtavan ja menestyvän baarin pyörittämistä vaativaa johdonmukaisuutta, kertoo BCA:n nettisivuilla perustajiin kuuluva Joel Katzenstein.

Palkintojen saajat valitsee tuomaristo, johon kuuluu tällä hetkellä noin 300 baarimestaria ja alan vaikuttajaa Suomesta, Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista. Vuosittain järjestettävä gaala juhlistaa pohjoismaisen baarikulttuurin monimuotoisuutta, ja tilaisuudessa on joka vuosi hieno kollektiivisuuden tuntu.

Gaala järjestettiin tänäkin vuonna Tukholmassa Grand Hôtel Vinterträdgårdenissa. 800 neliöinen sali holvikaareineen tarjosi hulppeat puitteet gaalalle, joka oli järjestetty viime vuoden tapaan suuren maailman tyyliin. Tyylikkäästä valaistuksesta ja iltapukuihin sonnustautuneista vieraista huolimatta tilaisuus oli rento ja naurun täyteinen. Paikalla oli useita satoja baarimestareita sekä alan vaikuttajia, joiden tapaaminen on hyvä syy varata lippu seuraavalle vuodelle, vaikka ei itse olisikaan ehdolla.

Pysäyttäviä hetkiä

Gaalassa nähtiin myös suuria tunteita: Ruotsin vuoden baarimestariksi valittu Alex Skärlén oli saamastaan tunnustuksesta niin otettu, ettei meinannut liikutukseltaan saada mitään sanotuksia valtaisien suosionosoituksien edessä. Skärlén työskentelee Tukholmassa Bar Hommagessa, joka palkittiin parhaasta drinkkilistasta.

– Vau, kiitos. Emme olleet valmistautuneet voittamaan palkintoa tänä iltana, joten kiitos paljon, bar manager Ola Carlson kiitteli kyyneleet silmissään. Carlson ylisti puheessaan myös baaritiimiään.

– On helppo työskennellä baarissa, kun on tällaisia tyyppejä ympärillä.

Illan suurimmat suosionosoitukset sai osakseen kuitenkin Isac Melander, joka vastaanotti Ruotsin Improver of the Industry -palkinnon. Hän ei meinannut saada suunvuoroa Isac, Isac, Isac -huudoilta ja raikuvilta aplodeilta. Melander kiitteli puheessaan perhettään, baariveljiään ja koko baariyhteisöä.

– Kiitos isolle baariperheelleni, joka pitää minusta huolta joka ikinen päivä. Te teitte tästä mahdollista ja teillä tarkoitan ihan kaikkia täällä BCAssa. Te saitte tämän aikaan. Kiitos!

Tänä vuonna BCA laajeni  gaalan lisäksi kokonaiseksi viikon mittaiseksi tapahtumien sarjaksi. Tarjolla oli niin intiimejä alle kymmenen hengen cocktail masterclasseja kuin koko illan kestäneitä bar take overeitakin.

 

Tiima nousi jo toistamiseen yleisön suosikiksi. 

Voittajat

Best cocktail bar: Runar

Best new cocktail bar: Goldfish

Best bartender: Henri Halonen, Goldfish

Best cocktail menu: Trilby & Chadwick

Best signature cocktail: Noche de Rabanos, Chihuahua Julep

Best atmosphere: Chihuahua Julep

Best improver of bar industry: Tiskillä

Best restaurant: Baskeri & Basso

Peoples choice: Tiima