Basel Fasnachtissa nautitaan elämästä kaikilla aisteilla

Helmi-maaliskuussa Baselissa kuten monissa muissakin Rein-joen varren kaupungeissa juhlitaan kuin viimeistä päivää historiallisesti osana paastonaikaan ja pääsiäiseen valmistautumista.

Noin kuusi viikkoa ennen pääsiäistä, talviteurastusajan jälkeen päästetään vielä kerran kunnolla himot irti ja nautitaan elämästä kaikilla aisteilla. Samalla tankataan sokeria ja rasvaa varastoon, että paastonaika sujuisi sulavammin. Talviteurastuksesta sen verran tähän väliin, että useat ravintolat tarjoilevat nykyäänkin helmikuussa erityistä teurastusmenua, jolloin tarjolla on harvinaisempia herkkuja kaikista mahdollisista ruhonosista. Nose to tail on muuten sveitsinsaksaksi vom Schnörrli zum Schwänzli.

Baselissa karnevaali alkaa sunnuntaiyönä tasan kello neljä ja jatkuu tasan 72 tuntia. ”Kolme parasta päivää” ovat kuin yhdistelmä halloweenia, armeijaparaatia, penkkareita ja vappua. Tämä ei ole ihme, sillä todennäköisesti kaikki nämä juhlat ovat saaneet vaikutteita fasnahctista, jota Baselissa on juhlittu jo 1300-luvulta lähtien.

Juhlinta alkaa yön pimeässä lyhtyparaatilla, missä osallistujaryhmät esittelevät vuoden aikaansaannoksensa. Reilu 200 lyhtyä kiertää Baselin vanhan kaupungin rumpujen säestyksellä. Kaikki Cliquet eli karnevaaliryhmät ovat pukeutuneet keski-aikaisen teeman mukaan. Naamiot ja asut voivat olla pelottavia, osa jopa rumiakin. Seuraavan päivän paraatissa muut Brass-orkesterien muusikot liittyvät joukkoon esittäen hauskoja versioita tutusta populaarimusiikista. Osa ryhmistä kiertää kaupunkia koristelluissa traktorien vetämissä peräkärryissä, mistä he heittelevät karkkia ja hedelmiä yleisöön. Välillä vaunuista lentää yllättäen retikoita ja juurisellereitäkin. Jekutellen ihmisten päälle heitetään myös paperikonfettia, mitä Baselissa lentää enemmän kuin missään muualla maailmassa. Paraatien jatkuessa konfetti peittää reittejä osittain jopa nilkkoihin saakka. Sveitsissä kun ollaan, siivoaa kaupunki väliajalla kadut käsittämättömän nopeasti. 

Tiistai-päivällä järjestetään lasten paraati, missä päiväkodit marssivat askartelemissaan fasnacht-asuissa. Tiistai-iltana orkesterit pysähtyvät hetkeksi paikalleen soittamaan kokonaisia konsertteja, osa heitä varten rakennetuille lavoille, osa ravintoloissa ja baareissa, kunhan vain sisälle mahtuvat. Kaupungin arkielämä unohtuu karnevaalien ajaksi. Pankit ynnä muut ovat auki vain puoli päivää, jos sitäkään. Osa ravintoloistakin sulkee ovensa päästäkseen itse juhlimaan. Muutama ravintola taasen palvelee koko 72 tuntia, sillä etenkin karnevaalijoukot itse tarvitsevat paljon taukoja ja tankkausta esiintymisten välillä.

Karnevaalin perinneruokiin kuuluu jauhokeitto, sipulipiirakka ja juustopaistos. Kylmien talviöiden lämmittäjä, ruskea jauhokeitto, on aikoinaan vahingossa syntynyt, kun keittäjä keksi käyttää muuten hävikiksi merkityn pannulle palaneen suuruksen vielä keittoon. Ruskista jauhoa pannulla, ota sivuun. Kuullota sipuli voissa, lisää jauhot ja lihalientä. Vispaa tasaiseksi. Keittele tunnin verran välillä sekoittaen, tarjoile. Raasta sveitsiläistä juustoa maun mukaan päälle.

Ohutta makeaa karnevaalileipää myydään kaupoissa koko talven. Jopa kaupungeissa, missä fasnachtia ei vietetä. Eri alueilla leivotaan eri nimisiä mutta samantyyppisiä pikkuleipiä. Yhteistä näille on rasvassa paistaminen pannulla tai padassa. Keskiajalla leivinuuneja ei löytynyt kovin monista kodeista. Alun perin makeatkin leivonnaiset paistettiin teurastuksen sivutuotteena tulleessa sianrasvassa. Vappumme tippaleipä johtanee juurensa myös näistä leivonnaisista.

Paikallinen panimo tölkittää erityistä fasnacht-olutta janoa sammuttamaan. Onpa joskus kauan sitten viranomaiset erehtyneet kieltämäänkin alkoholin myynnin karnevaalin ajaksi, mutta se päätös tajuttiin kumota nopeasti. Grillimakkaran lisäksi en kummempia kulinaarisia elämyksiä ehtinyt kokea. Ajattelin pitää hengähdystaukoa sateen sävyttämästä karnevaalista yhdessä Sveitsin ja Euroopan parhaimmista hotelleista, Hotel Trois Roissa. Rauhallinen cocktail jäi haaveeksi, sillä sulkemisen tai kieltojen sijaan myös hotelli osallistuu karnevaaliin täysin rinnoin. Cocktailbaarissa oli keskiviikkona samanlainen tunnelma kuin vappupäivän alkuillassa vastaanottohenkilökunnan lakaistessa konfettia aulan lattialta lievästi turhautuneena loputtomalta tuntuvaan tehtävään.

Ravintolan 300-paikkainen brasserie tarjoili perusbistropuitteet sekalaiselle juhlaväelle. Kaksi lasta nauttivat täysillä leikkien piilosta ihmisvilinän jaloissa pöytien alla välillä konttien, välillä käytävillä kirmaten. He olivat ainakin saaneet osansa kaduilla jaelluista karkeista. Hieman pettyneenä ruokatarjonnan vaatimattomuuteen grillimakkarasta schnitzelin kautta nakkeihin huomasin kuitenkin baarissa mainion Murén kuohuviinin Alsacista. Viiden tähden hotelli antoi jopa kadulta eksyneiden käyttää esteettä vessojaan, ennenkuulumatonta vieraanvaraisuutta! Toivottavasti kovan huonehinnan maksaneille kansainvälisille vieraille oli muistettu mainita erikoisajankohdasta, sillä rauhassa ei tässä hotellissa näinä päivinä voi asioida.

Koko keskiviikon hulinaa seurattuani oli minun pakko vetäytyä hotelliin lepäämään hetkeksi. Tahtotila oli vahva palata vanhaan kaupunkiin keskiyön aikoihin seuraamaan juhlintaa, missä normaalisti kovin konservatiiviset sveitsiläisetkin hullaantuvat. Kova sade, amatöörimäinen juhlauupumus ja pimeys saivat minut kuitenkin pysyttelemään huoneessani. Yritetään ensi talvena uudestaan!

www.fasnacht.ch

www.lestroisrois.com

www.mure.com

Kirjoittaja toimii ravintola-ammattilaisena Zürichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.