Vuonna 2010 Ruotsissa perustetussa Bartenders’ Choice Awards gaalassa palkitaan niin baarimestareita, alan vaikuttajia, baareja kuin cocktaileja. Ehdokkaiden nimeämisestä ja voittajien äänestämisestä vastaa 360 paikallisen baarimestarin ja alan asiantuntijan raati. BCA:ta pyörittävän Purfictin tiimi päätti järjestää gaalan haastavasta tilanteesta huolimatta alalta tulleen palautteen perusteella.

– Puhuimme useille baarimestareille jokaisesta osallistujamaasta ja saamamme palaute oli hyvin yhtenäistä ja selkeää: haluttiin jotain positiivista, jota odottaa. Haluamme myös tällaisina vaikeina aikoina korostaa ja nostaa tätä rakastamaamme alaa parhaamme mukaan, Jakob Sundin Purfictilta kertoo. 

Vuosi on ollut vaikea kaikille, mutta Sundinin mukaan vieraanvaraisuusala on kokenut yhden suurimmista kolauksista.

– Ymmärsimme nopeasti, että olisi elintärkeää tuoda positiivisuutta, iloa, onnea ja juhlaa tähän loppuvuoteen. Toivomme, että sponsoreidemme avulla olemme saavuttaneet sen.

 

Bartenders’ Choice Awards -gaala juhlisti vuonna 2019 kymmenvuotista taivaltaan 800 pohjoismaalaisen osallistujan voimin. Mukana oli myös kansainvälisiä vieraita. Tuolloin ei olisi kukaan osannut ennustaa, minkälaisessa tilanteessa gaala järjestettäisiin seuraavan kerran.

– Halusimme rakentaa gaalaa edeltävästä BCA Week -tapahtumasta suuremman, ja käynnissä oli keskusteluita myös BCA:n laajentamisesta, mutta nämä kaikki oli luonnollisesti laitettava tauolle.

 

Kun haasteellinen tilanne alkoi paljastua, alettiin suunnitella terveysturvallista gaalaa: istuvan illallisen muodossa järjestetty tapahtuma olisi sallinut reilujen turvavälien ylläpitämisen. Suunnitelmat olivat jo pitkällä, kun gaala päädyttiin lopulta muuttamaan virtuaaliseksi.

– Koska tilanne on vaihdellut niin nopeasti päivästä toiseen, jouduimme tekemään vaikean päätöksen paikan päällä järjestettävän gaalan peruuttamisesta. Olemme tyytyväisiä, että teimme niin, koska se oli oikea tapa toimia. Loppujen lopuksi taudin leviämisen estäminen on kuitenkin tärkein prioriteetti.

 

Yhdessä vahvempia

 

Alan tekijöiden juhlistamisen lisäksi Tukholmassa järjestettävä gaala on ollut hyvä paikka tavata pohjoismaisia kollegoita ja verkostoitua. Sundin toivoo, että vaikka tilanne on koko alalle erittäin haastava, siitä selvittäisiin kuitenkin yhdessä vahvempina.

– On vain toivottava, että voimme kehittyä tämän myötä yhdessä ja tehdä pohjoismaisesta cocktailyhteisöstä entistä vahvemman!

 

Itse gaalan lisäksi Bartenders’ Choice Awardsiin on kuulunut myös Nordic Nominations Tour, jonka aikana järjestäjät ovat kiertäneet kussakin osallistujamaassa paljastamassa sen vuoden ehdokkaat. Tätä ja BCA Week -tapahtumaa korvaamaan rakennettiin tänä vuonna podcast, jota on tarkoitus jatkaa myös jatkossa.

– Aloitimme podcastin sieltä, mistä BCA:kin sai alkunsa, eli alan palkitsemisesta ja sitä varten luoduista kategorioista. Jatkossa luvassa on eri aiheita ja vierailijoita, ja toivon mukaan tämä auttaa ihmisiä pysymään yhteydessä niin BCA:han kuin alaan itseensä. Suunnitelmana on aloittaa uuden sarjan nauhoituksen vuoden 2021 alkupuolella, ja olemme tästä erittäin innoissamme!

 

Bartenders’ Choice Awards 2020 voittajat paljastettiin virtuaalisessa Facebook live -gaalassa 6.12.2020.

 

Vuoden 2020 Bartenders’ Choice Awards voittajat Suomesta

 

Best Bartender: Tony Klärck, Rød

 

Muut ehdokkaat:

Linnea Stenberg, Liberty Or Death

Mika Ammunet, Lily Lee

Mika Koivula, Version

Turo Kotajärvi, The Bull & The Firm

 

Best Cocktail Bar: Chihuahua Julep

 

Muut ehdokkaat:

Goldfish

Liberty or Death

Runar

Rød

 

Best Cocktail Menu: DeLorean

 

Muut ehdokkaat:

Chihuahua Julep

Liberty Or Death

Runar

Trillby & Chadwick

 

Improver of the bar industry: Mauricio Allende

 

Muut ehdokkaat:

Henri Lahti

Juho Eklund

Mika Koivula

Tiskillä

 

Best Signature Cocktail: Opinion Colada, Rød

 

Muut ehdokkaat:

Ginger Martini, Liberty or Death

Noche de Rabanos, Chihuahua Julep

Toxic Avenger, DeLorean

Goldfish Cocktail, Goldfish

 

Tutustu kaikkiin voittajiin täällä:

https://www.bartenderschoiceawards.se/winners-1