Baarimestari 2.0

Usein kun puhutaan baarimestarista, mieleen kuvittuu hahmo, joka kiillottelee tiskin takana shakeria valkoisella liinalla tehtyään jälleen loistavan Dry Martinin. Tosiasiassa väitän, että loisteliaimmassakaan cocktailluolassa juomataonta on vain kymmenen prosenttia työstä. Loput 90 prosenttia on klassista vieraanvaraisuustyötä.

Toisin kuin voisi luulla, nojaamme huomattavasti enemmän peoplebisnekseen kuin juomabisnekseen.

Tämän päivän 30-vuotias baarimestari on nähnyt jo miltei kymmenen eri työpaikkaa ja samalla kokenut kymmenen erilaista tapaa toimia. Perustaidot, kuten tuotetietämys, asiakaspalvelu sekä cocktailtaidot ovat saaneet jo jonkin verran kiillotusliinaa. Matkan varrelta on kerääntynyt myös jotain, jota harvemmin huomioidaan. Listaan tähän neljä tärkeää aihepiiriä, jota ei baarimestarikurssilla opeteta, mutta jotka erottavat poikkeukselliset loistavista.

1. Tarinankerronta

Mitä baari olisi ilman tarinoita? Kiehtovaa puhujaa on inspiroivaa kuunnella ja samalla se ajaa arvoa baariin ja baarimestarille. Hyvin kerrottu tarina voi olla yhtä kuin myyty 1 800 euron hintainen rommipullo ja sen tyytyväinen ostaja. Jos saman tekee viidesti, voi jo kutsua itseään hyväksi tarinankertojaksi.

2. Luovuus ja uteliaisuus

Utelias mieli ei lakkaa löytämästä. Tiesitkö muuten, että luovuutta voi harjoitella? Baarimestarin ammattitaito on omiaan lisäämään luovaa ajatustapaa. Se on kriittinen taito kun pitää toimia nopeasti jaloiltaan, luoda uusi juomalista tai jopa koko konsepti. Pidän ajatuksesta, että yksi erinomainen ajatus voi muuttaa maailmaa. Olemme siis yhden ajatuksen päässä unelmiemme tulevaisuudesta.

Miksei kaikkialla voisi olla näin hyvä palvelu?”

3. Vieraanvaraisuus

Asiakaspalvelu ja vieraanvaraisuus ovat kaksi eri asiaa. Toisen voi lukea paperilta ja toteuttaa, toinen on mielentila. Jos suhtaudut asiakkaisiisi kuin ystäviisi annat heille kokemuksen, joka saa heidät ajattelemaan: ”Miksei kaikkialla voisi olla näin hyvä palvelu?”

4. Auktoriteetti ja karisma

Huomasitko, missä vaiheessa ihmiset alkoivat kuunnella sinua? Humalaiset poistuivat kiltisti ja juomien kanssa ei menty ulos? Auktoriteetti seuraa baarimestarin tärkeintä yksittäistä tekijää: itsevarmuutta. Karisma kantaa läpi koko elämän, kaikilla sosiaalisilla kentillä ja se teroittuu, kun altistaa itseään jatkuvasti uusille ihmisille.

Kaikki nämä toimivat myös elämässäsi baarin ulkopuolella. Jippii!

Julkaistu Shakerissa 4/20.

Sulje mainos Tilaa Shaker