Andreas Cederström (vas.), Mari Seppälä ja Jarno Kallio.
Andreas Cederström (vas.), Mari Seppälä ja Jarno Kallio.

Baarialan lumoissa

PRO2018-baarimestari Mari Seppälällä on selkeä ohjenuora: usko omiin kykyihisi ja tavoittele unelmiasi. Hän ei koe olevansa viinanörtti tai aktiivinen verkostoituja, mutta uskoo saavuttaneensa asemansa pitkäjänteisyydellä ja intohimolla.

Siilinjärvellä varttuneella Mari Seppälällä on nuoresta lähtien ollut kaksi asiaa sydäntä lähellä: lukeminen ja yökerhot. Lukion jälkeen Seppälä lähti opiskelemaan filosofiaa, mutta vaihtoi sen Savonia-ammattikorkeakoulun restonomiopintoihin.

– Ravintola-ala oli minulle vahva vaihtoehto alusta lähtien. Halusin, että minulla on jokin tutkinto, niinpä hakeuduin melko varhaisessa vaiheessa restonomikouluun. Opintoni kuitenkin venyivät, sillä tein koko ajan töitä samalla.

Seppälän ravintolaura alkoi blokkaajana ja tiskarina. Hän työskenteli Tahkolla yrityksessä, johon kuului pubin ja yökerhon lisäksi hotelliravintola. Seppälä kartutti työkokemustaan. Hän sai laajan kuvan ravintola-alasta ja pääsi kokeilemaan à la carte -ravintolassa tarjoilua.

– Vaikka olen työskennellyt erilaisissa paikoissa, olen tehnyt koko ajan myös baarihommia. Yksi tärkeimmistä opeista urani aikana on ollut: usko omiin kykyihisi ja tavoittele unelmiasi. Olen aina ihaillut miespuolisia kollegoitani, joilta löytyy itsevarmuutta ja pokkaa, Seppälä sanoo.

Usko omiin kykyihisi ja tavoittele unelmiasi.”

Ravintola-ala on Seppälälle elämäntapa. Hän kertoo lukevansa päivittäin alaan liittyvistä asioista ja käyvänsä baareissa pysyäkseen kärryillä. Pääpaino on siirtynyt suurempiin linjoihin yksittäisten trendien rinnalla.

– Tämä työ on jatkuvaa oppimista. Seuraan alaa kokonaisvaltaisesti, ja sitä mihin suuntaan se on menossa. Olen innoissani siitä, että Suomeen on tullut hyvä tislaamisen kulttuuri. Siitä voi olla ylpeä. Toinen hieno asia on pienpanimokulttuurin nousu.

Seppälä toivoo, että ravintolakulttuuri olisi yhä tiiviimpi osa kuluttajien arkipäivää, eivätkä baarit ja ravintolat olisi enää harvinaista herkkua. Hän uskoo, että kuluttajien arvostus baarialan ammattilaisia kohtaan paranisi samalla.

– Toivoisin, että baarimestareiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Sillä varmistettaisiin pidemmät urat baareissa, ettei tämä jäisi pelkäksi läpikulkuhommaksi. Iän tuoma kokemus näkyy positiivisesti alalla, ja siksi baareihin tarvitaan myös iäkkäämpää henkilökuntaa.

Seppälä muutti Helsinkiin ex-miehensä perässä. Monelle baarimestarille pääkaupunki on uran kannalta tärkeä etappi, koska valtaosa cocktailbaareista sijaitsee Helsingissä.

– Olisi hienoa, jos emme olisi niin pääkaupunkikeskeisiä. Maakunnista löytyy tietoa, taitoa, motivaatiota ja intoa. Nyt tarvitaan yhteistyötä maakuntien kanssa, jotta cocktailkulttuuria saataisiin nostettua muuallakin. Tällä hetkellä tilanne on se, että baarimestareiden on melkein pakko tulla Helsinkiin, jos haluavat kehittyä urallaan.

Seppälä peräänkuuluttaa persoonallisia paikkoja ja erilaisia konsepteja.

– Tuntuu siltä, että paikat muistuttavat toisiaan, eikä uskallusta erottautua juuri ole. Toivon, että muutosta on nähtävissä, kun esimerkiksi Kallioon avautuu lisää cocktailbaareja. Puhuin jo viitisen vuotta sitten, että haluaisin avata Kallioon cocktailpaikan. Silloin minulle naurettiin.

Seppälä ei olisi uskonut 17-vuotiaana blokkarina Siilinjärvellä, että hän jonain päivänä olisi saavuttanut nykyisen asemansa.

– Olen tavallinen ihminen, en viinanörtti tai supersosiaalinen kontaktien luoja. Haluan tehdä duunini hyvin ja olla ystävällinen asiakkaille. Olen tehnyt pitkäjänteisesti työtä, joka on intohimoni. Jos tämä kaikki on mahdollista minulle, on se muillekin, PRO-voittaja toteaa.

Mari Seppälä

  • Työpaikka: St. George, Helsinki
  • Aloittanut alalla: 2003
  • Aiempia työpaikkoja: Kämp Group, Bronda ja Latva
  • Harrastukset: luonto, lenkkeily, ravintoloissa käyminen ja lukeminen

 

Berry picker

3 cl Gin Mare
1 cl Pino Mugo
2 cl limemehua
2 cl metsämustikka-rosmariini-siirappia
laventelibittereitä

Lasi: cocktaillasi
Valmistustapa: ravistus

 

Madame

4 cl tummalla suklaalla (70 %) pestyä Angostura 1919 -rommia
2 cl quinta de la rosa lbv -portviiniä
1 cl kardemumma-appelsiini-neilikka-siirappia
suklaabittereitä

Lasi: aromilasi
Valmistustapa: hämmennys 

 

Snow White

4 cl Mahla gin
2 cl sitruunamehua
2 cl Granny Smith -omenamehua
2 cl jasmiinitee-vaniljasiirappia
valkuaista
juoman päälle suihkaus ruusuvesietikkaa

Lasi: kuohuviinilasi
Valmistustapa: tuplaravistus