Atlaksessa ainutlaatuinen ginivalikoima

Nyt eletään ginin renessanssia, ja tälle alkoholille on omistautunut myös singaporelainen Atlas Bar. Baarin valikoimasta löytyy yli tuhat pulloa ja ginin ystäviä varten on perustettu Juniper Society, jonka jäsenillä on pääsy erilaisiin ginin ympärille rakennettuihin tapahtumiin.

Kullanhohtoinen sali, ylelliset viininpunaiset lattiat ja korkealle nouseva häikäisevä baari. Viime keväänä aloittaneen singaporelaisen Atlas Barin puitteet ovat surrealistisen upeat. Baari on ottanut vaikutteita suurista eurooppalaisista Art Deco -kauden aulabaareista ja kahviloista juhlien tätä hohdokasta ja romanttista aikakautta ruoan, juoman, arkkitehtuurin ja designin kautta.

Baarin valikoima on vaikuttava ja ginin kohdalla yksi maailman parhaista. Atlaksen ikoninen Gin Tower sijaitsee näyttävästi keskellä baaria ja sen hyllyillä komeilee yli tuhat erilaista giniä.

– On useita syitä, miksi Atlas on päättänyt keskittyä gineihin ja samppanjoihin. Yksi on tietenkin maku. Lisäksi Atlas on saanut inspiraationsa Euroopan romanttisesta ja hohdokkaasta Art Deco -ajasta 1900-luvun alkupuolella, joten on luontevaa, että keskitymme siihen, mitä tuohon aikaan syötiin ja juotiin. Vaikutteita on haettu myös aikaan sopivasta cocktailkirjallisuudesta, kuten The Savoy Cocktail Bookista, jotka olivat täynnä cocktaileja, giniä ja samppanjaa eli kaikkea sitä, mitä Atlas juhlistaa, General Manager Nadine Hosford kertoo.

Tarjolla on niin 1910-luvulta peräisin olevia London Dry -ginejä kuin moderneja craft-ginejä ympäri maailmaa. Valikoimaan mahtuu ginejä Bolivista, Englannista, Meksikosta ja myös Suomesta.

– Skandinaviassa on mahtava, orastava tislaus­teollisuus, joka tuottaa hienoja alkoholeja – mukaan luettuna poikkeuksellista giniä. Napue on täällä suosikki ja muitakin, kuten Ägräs Giniä ja Kalevalaa tilataan myös jatkuvasti.

Valtava kokoelma on järjestetty hyllyille maittain ja suomalaisten ginien lisäksi baarimestarien suosikkeja ovat baarin historialliseen teemaan sopien muun muassa hollantilaisen geneveriä vuodesta 1872 valmistaneen tislaamon palkintoja kahminut Rutte Dry Gin ja Rockland Distilleryn Colombo No. 7 Gin, joka on valmistettu Englannissa 1940-luvun srilankalaisen reseptin mukaan.

– Asiakkailla puolestaan ei erityisiä suosikkeja juuri ole, vaan he ovat kiinnostuneita kokeilemaan kaikenlaisia ginejä.

Monipuolinen alkoholi

Gini on pääbaarimestari Roman Foltanin luottoalkoholi cocktailien valmistuksessa. Sen kanssa on helppo vahvistaa haluttuja makuja ja luoda cocktaileja asiakkaiden toivomaan suuntaan.

– Gini on hyvin monipuolinen ja sitä on helppo yhdistää eri raaka-aineisiin cocktaileissa. Sitä voidaan käyttää vahvoihin, siemailtaviin cocktaileihin, kuten martiniin tai juomiin, jotka ovat hyvin virkistäviä ja hentoja samaan aikaan. Vaihtoehtoja riittää: ginejä, jotka on maustettu teellä, ginejä, jotka on blendattu punaviinin kanssa, ginejä, jotka on kypsytetty esimerkiksi sherry-, bourbon- tai rommitynnyreissä. Valinnanvara takaa sen, etteivät baarimestari ja asiakkaat pääse kyllästymään.

Atlaksen laajan ginipohjaisten cocktailien valikoiman kruununa komeilee Atlas Martini, joka on perinteistä Dry Martinia kevyempi. Juomassa kuiva vermutti korvataan makeammalla biancolla, ja juoma tasapainotetaan samppanjaetikan happamuudella ja appelsiinibitterillä. Ajatuksena juoman takana on tutustuttaa asiakkaat pehmeämmin Marti­nien maailmaan ja madaltaa kynnystä testata myöhemmin esimerkiksi Dry Martinia.

Giniin ja samppanjaan erikoistunut baari ei houkuttele ainoastaan ginifanaatikkoja, samppanja- asiantuntijoita ja cocktailnörtttejä.

– Haluamme olla houkutteleva paikka kaikille, ja meillä voi piipahtaa vaikka teellä, jos siltä tuntuu. Toki asiakkaiden joukosta löytyy gini- ja samppanjafanaatikkojakin. Tavoitteena on, että jos asiakkaat eivät sitä ole tullessaan, niin viimeistään lähtiessään.

Ginin renessanssi näkyy kuitenkin hyvin asiakaskunnassa. Joskus oli aika, jolloin gini ei ollut kovin suosittua ja sitä pidettiin lähinnä vanhempien ihmisten juomana. Nyt uusia mielenkiintoisia tuottajia löytyy joka kolkasta ja myös ihmisten kiinnostus ja tietoisuus ginin ympärillä on lisääntynyt huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Gini on kategoriana hyvin monipuolinen maku­profiileiltaan: ginituottajilla ja -brändeillä on vapaat kädet luoda mitä tahansa he haluavat, kunhan noudattavat paria helppoa nyrkkisääntöä tuotannon aikana. Myös asiakkaat alkavat olla hyvin tietoisia ja intohimoisia sen suhteen, mitä he juovat, Hosford kertoo. 

Atlas Bar, 600 North Bridge Rd, Parkview Square, Singapore, atlasbar.sg

ATLAS Martini

60 ml Ford’s Gin

15 ml Mancino Bianco Vermouth

5 dashes Champagne Vinegar

2 dashes Scrappy’s Orange Bitters

Combine all ingredients in a mixing glass, add ice and stir until ice cold. Strain into chilled Martini glass, perfume the drink with pomelo zest. Garnish with a lemon twist and serve.

Juniper Society tarjoaa ginioppia

Syyskuussa 2017 näki päivänvalon Atlaksen perustama Juniper Society -niminen seura, jonka jäsenillä on pääsy baariin ikonisiin valikoimiin ja kaikkeen giniin liittyvään. Jäsenistöstä löytyy sekä täysiä ginifanaatikkoja että niitä, jotka ovat vain hieman kiinnostuneita ginistä ja haluavat kokeilla uutta ja oppia muun muassa ginin historiasta, alkuperästä, mauista ja käyttötavoista.

Juniper Society järjestää lukuisia tapahtumia, joiden tarkoituksena on ilahduttaa jäsenistöä giniä arvostavien ja opetuksellisten tilaisuuksien kautta. Näissä tilaisuuksissa yhdistyvät hauskat ja eloisat sosiaaliset kokemukset ja oppiminen.

– Tapahtumiin kuuluu käyntejä kuuluisilla ginitislaamoilla, uniikkeja masterclasseja, uusien ginien julkistamistilaisuuksia, workshoppeja, näyttelyitä, erityisiä gini-illallisia ja paljon muuta. Joka kuun ensimmäinen tiistai seura isännöi Katajanmarja-tiistaita eli kuukausittaista tasting-sessiota ja sosiaalista tuntia, jota johtaa joku ginieksperteistämme, sanoo General Manager Nadine Hosford.