Kun koronaviruksen leviämistä hidastaneet toimet mullistivat horeca-alan toimintaympäris-tön keväällä, yrittäjäkaksikko Sampsa Tukia ja Tomi Hiltunen ei suinkaan jäänyt surkuttelemaan kohtaloaan. Kun itse baariin ei voitu ottaa asiakkaita, oli rahavirtoja luotava muualle. Verkkokaupan puolella olisi baarialalla paljon haltuun otettavaa, ja sinne suuntasivat energiansa myös Hiltunen ja Tukia.
– Aikaisemmin esimerkiksi lahjakorttimyynti toimi meillä ihan sähköpostiperiaatteella, mutta nyt koronan aikana tapahtumalippukauppa Liveto lanseerasi lahjakorttimyyntiin muokatun palvelun, ja siihen lähdimme heti mukaan, Tukia kertoo.
Lisäksi Hiltunen ja Tukia olivat jo pitkään halunneet myydä verkkokaupassa erilaisia tukituotteita kuten t-paitoja, mutta ongelmaksi muodostuivat varastoon jäävät hajakoot. Koronan myötä löytyi yhteistyökumppani, joka pystyy toteuttamaan tuotteita tilauksen mukaan.
– Yhteistyö syntyi itseasiassa aika hauskasti. Laitoimme Facebookiin ilmoituksen ”Hei yhteistyökumppani! Keksitäänkö kivoja juttua yhdessä?”, ja tämä kyseinen firma otti itse sen perusteella meihin yhteyttä ja tarjosi palveluitaan, Tukia muistelee.
Hiltunen ja Tukia näkevät verkkokaupan mahdollisuudet myös baarin palveluiden kauppapaikkana. Heidän mukaansa verkkokaupassa voisi olla myynnissä kaikkea mahdollista cocktailkouluista ravintolan salaiseen kastikkeeseen.
– Ihan jokainen pikku juttu, mitä ravintolassa voi rahaa vastaan tehdä, pitäisi olla tarjolla mahdollisimman monessa kanavassa, myös verkkokaupassa, Hiltunen sanoo.
Kotisohvalle pääsy toi uusia asiakkaita
Rahavirtoja lähdettiin rakentamaan myös asiakkaiden kotisohvilta. Hiltunen ja Tukia olivat pyöritelleet ideaa kotikäyttöön sopivista cocktailraaka-aineista, kun huomasivat Jani Virran myyvän samantyylisiä tuotteita Oulussa Rescue Cocktail Box -nimellä.
– Ajattelimme, että annetaan Janin myydä viikonloppu ja kysellään sitten, menikö kaupaksi. Jani oli silloin saanut muutaman kymmenen laatikkoa myytyä, ja päätimme itsekin toteuttaa ideamme, Tukia kertoo.
Kuvioon liittyi myös Vinariamin Mikko Hissa, jonka avulla lanseerattiin Cocktail Box Oulun ja Jyväskylän lisäksi muissakin kaupungeissa ympäri Suomea.
Alkuun DeLoreanin Cocktail Boxeja myytiin asiakkaille suoraan baarista noudettuna tai kotiinkuljetettuna. Ensimmäisellä viikolla Tukia ja Hiltunen tunnistivat lähes jokaisen, joille tuote toimitettiin – he olivat selkeästi kanta-asiakkaita. Seuraavalla viikolla tilanne olikin jo toinen.
– Toisella viikolla emme tunnistaneet enää ketään. Siinä sitten lamppu syttyi, ja tajusimme, että tämä tuote saattaa oikeasti tavoittaa sitä porukkaa, jota meidän olisi todella vaikea saada tänne ravintolaan.
Asiakaskunta laajentui entisestään, kun yrittäjäkaksikko onnistui saamaan Cocktail Boxinsa myyntiin K-kauppoihin. Idea tähänkin lähti Facebookista.
– Meille tuli vastaan paikallinen ruokaravintola, jonka tapas-lautasia alettiin myydä kaupungin K-Citymarketissa. Soitimme kauppiaalle, joka oli tosi innoissaan tuotteestamme ja saimme sen saman tien myyntiin.
Tukia ja Hiltunen eivät suinkaan tyytyneet yhteen kauppaan vaan lähtivät aktiivisesti tarjoamaan tuotettaan lähialueille. He näkevät baarin brändin presenssin asiakkaiden arjessa ja kaupan hyllyllä erittäin arvokkaana. Konkreettisia esimerkkejä uusista asiakkaistakin löytyy.
– Loppukesästä eräs arkipäivänä drinkillä käynyt asiakas sanoi, että oli ostanut kaksi Cocktail Boxia sulun aikana ja tullut sen takia käymään, kun ravintolan ovet taas aukesivat.
Tuotekehitystä ja taistelua hyllytilasta
Jos mielii saada oman tuotteensa kaupan hyllylle, on osattava asettua kauppiaan saappaisiin. Hiltunen muistuttaa, ettei heidän intressinsä ole pelastaa ravintoloita vaan saada tuote liikkumaan hyllystä. Siksi kannattaakin etukäteen tutustua valikoimaan ja pohtia, mitä uutta sinne voisi tuottaa.
– Silloin tuote on myös kauppiaalle järkevä sijoitus. Samaa pyörää ei kannata keksiä uudestaan, ellei sinulla ole siihen pyörään tosi hyvää twistiä.
Kaupan puolella on huomioitava myös esimerkiksi säilyvyyteen ja pakkaukseen liittyviä aspekteja eri tavalla kuin baarissa. Tuotteen paketointi ja visuaalisuus ovat erittäin tärkeitä, koska asiakkaan rahasta kilpailee suuri määrä vaihtoehtoja.
– Tuotteen ulkonäköön ja brändäykseen kannattaa käyttää aikaa ja käydä vaikka katsomassa, miltä vastaavat tuotteet näyttävät, Hiltunen toteaa.