Anikó Lehtinen: Se kiehtovin baarityöskentelyn muoto

Mielestäni ehdottomasti näyttävin ja ohjelmallisin baarialan työskentelymuoto on baarityöskentelyakrobatia eli tuttavallisemmin flairtending. Sitä on kiehtovaa katsoa ja sen näyttävyys lähentelee parhaimmillaan jo sirkuksen taitoakrobatian muotoja.

Flairtendingillä on jo pitkä historia ja se on edelleen trendikäs varsinkin kilpailulajina. Niin kuin kaikki muutkin tyylit, sekin on muuttunut aikojen kulues­sa. Kun aikaisemmin alan kisoissa pullot olivat pääosassa, nyt pyritään siihen, että kisassa temppuillaan kaikella rekvisiitalla ja raaka-aineilla, mitä valmistettavassa juomassa tulee käyttää. Samalla juoman maku on myös korostunut, ja tänä vuonna Suomen flairtending-kisan finaalissa itse juoma arvosteltiin erikseen, kokonaispisteiden määräytyessä sekä esityksen näyttävyyden että cocktailin maun mukaan.

Flairtending mielletäänkin usein kilpailulajiksi, mutta oikein käytettynä se on myös erinomainen baarin myyntityön tehoste. Osana baarityöskentelyä flairtending on se pieni lisä, jolla pystyy helposti ja näyttävästi korostamaan myydyn cocktailin tiettyä raaka-ainetta tai valmistusprosessin osaa. Siksi flairtendingiä pitäisi katsoa laajemmin osana hyvää baarityöskentelyä eikä vain kisalajina. Sen voisi sisällyttää baarialan opinnoissakin keinoihin, joilla baarissa pystyy myymään enemmän. Parhaimmillaan myyntitilanteessa flairtending on hauska pieni liike tai heitto joka ei vie aikaa muulta työskentelyltä, mutta kiinnittää asiakkaan huomion positiivisesti.

Flairtending mielletään usein kilpailulajiksi, mutta se voi olla myös erinomainen baarin myyntityön tehoste.”

Suomessa on muutama ehdoton flairtendingin mestari, mutta itse haastaisin muitakin baarimestareita lajin pariin niin baarityössä kuin kilpailumielessäkin. Työskentelymuotojen muokkaaminen näyttävämmäksi antaa myös itselle lisää motivaatiota ja laittaa aivot työskentelemään eri lailla. Tiedän sen itsekin, sillä aktiivibaarimestariaikoinani minäkin kokeilin flairtendingiä, tosin todella huonolla menestyksellä. Lisäksi flairtendingistä voi olla hyötyä myös työnantajalle, sillä baariin tullaan hakemaan juoman ja seuran lisäksi myös elämyksiä. Saisimme myös ajan myötä lisää kilpailijoita alan kilpaluihin.

Flairtending on erittäin näyttävä tapa saada baariin lisää liikettä ja oikein käytettynä se on myös oiva myynninlisääjä. Älä siis pelkää, vaan tartu pulloon ja harjoittele. Lupaan tulla katsomaan!

Kirjoittaja on FBSK:n hallituksen jäsen ja Olutliiton puheenjohtaja