Alkoholilain muutos hyödyttää nautiskelijoita

Olvi on löytänyt craft-ajattelun juurille: raaka-aineet ovat kaikki kaikessa. Gin Lonkero ja ensi viikolla julkistettava Real Cider ovat syntyneet käsityökumppaneiden kanssa.

Kolmesta suuresta panimosta kotimaisin, iisalmelainen Olvi, on tehnyt pitkäjänteistä työtä kehittääkseen craft-kulttuuriin istuvia juomatuotteita. Yhteistyö The Helsinki DistillingCompanyn kanssa käynnistyi jo kaksi vuotta sitten.

Palkittu helsinkiläinen tislaamo tuottaa viskiä, giniä, likööriä ja pontikkaa noin 100 000 litraa vuodessa. Osa käsityönä valmistetusta ginistä on nyt varattu Olvin käyttöön. Helsingin ja Iisalmen liiton kruunaa kainuulaismetsistä poimittu puolukka, jonka toimittaa paikallinen marjajätti Kiantama.

Lopputulos on puolukkainen lonkero, jollaista ei isossa mittakaavassa ole aiemmin tehty. Siinä maistuvat aidot maut: kunnollinen puolukkamehu ja metsäiset maut, jotka kumpuavat Helsinki Dry Ginin katajaisuudesta.

Alkoholilain uudistuessa pelättiin limuviinojen invaasiota ruokakauppoihin. Markkinointijohtaja Olli Heikkilä myöntää auliisti, että tuotetta kehitettäessä lähtökohtana oli uuden lain suoma mahdollisuus käyttää aitoja raaka-aineita tislatusta ginistä lähtien. Olvi osoittaa tyylikkäällä, aikuiseen makuun mietityllä lonkerollaan, että lakimuutos hyödyttää nimenomaan nautiskelijoita. Lonkeron maltillinen 5 prosentin vahvuus todistaa samaa.

Industrial-sarja jatkuu myös oluilla

Gin Lonkero istuu ulkoasultaan suoraan Olvin viime vuosien olutuutuuksien linjaan. Kokeilevasti Iisalmi Pale Alesta alkanut Olvin vastaus erikoisoluiden kategorian kasvuun saa jatkoa myös uusista oluista. Olli Heikkilää hymyilyttää edelleen, kun hän kertaa IPAn kolme vuotta sitten saamaa vastaanottoa ja jo vuosia pitänyttä kategorian johtoasemaa.

Panimoliiton tuoreen tilaston mukaan ale-oluita myytiin muuten vuonna 2017 jo 2,5 kertaa enemmän kuin viisi vuotta aiemmin. Tilasto perustuu liiton jäsenyritysten kotimaan myyntiin.

Iisalmen IPAa seurasivat APA, Black IPA, American Brown Ale ja American Cream Ale. Yhteistä kaikille on raaka-aineiden hyvä hyödyntäminen ja läpinäkyvyys kuluttajan suuntaan: industrial-tyyliset etiketit paljastavat craft beer -hengessä kaikki käytetyt ainekset. Omia suosikkejani tähänastisesta sarjasta ovat olleet ison panimon ensimmäiset Black IPA jaAmerican Brown Ale.

Sarjan uusin olut on nimeltään Summer Ale. Odotin American Wheat Alelta suuria, sillä kyljessä lukee humalan kohdalla Citra, Sorachi Ace ja HBC 431. Helppo kesäjuoma Summer Ale joka tapauksessa on, nimensä mukaisesti, vaikka lempihumalani Sorachi Ace ei aivan täyteen kukkaansa avaudukaan. Muodikas viimeistely vehnällä tekee suutuntumasta runsaan, vaikka kokonaisuus on kepeä.  Real

Ciderista maistiaiset 15.3.

Gin Lonkeron ohessa Olvi julkistaa näinä päivinä toisen kunnianhimoisen projektin, johon on haettu kumppaniksi aidon raaka-aineen tuottaja. Lopputuloksena on ensimmäinen suuren panimon real cider -idean mukainen tuote. Sen toteutuminen on ehdottomasti merkki siitä, että craft-juomakulttuurin ajatukset kantavat pitkälle. Tuskin maltan odottaa ensi viikkoon!

Kirjoittaja on olut- ja ruokatoimittaja.