The World’s 50 Best Bars -gaalassa palkitaan vuosittain baarien lisäksi menestyneitä ammattilaisia. Industry Icon -palkinto jaetaan omalla panoksellaan alaa eteenpäin vieneelle baarialan vaikuttajalle. Kun palkinnon tänä vuonna sai saksalainen Charles Schumann, nousi sosiaalisessa mediassa haloo.

Charles Schumann on pitkän uran tehnyt baarimestari ja kirjailija, joka vielä yli 70-vuotiaana tekee edelleen 14-tuntisia työpäiviä Münchenissä sijaitsevissa baareissaan. Schumann on kuitenkin tullut tunnetuksi myös räväkästä kielenkäytöstään, jokseenkin vanhanaikaisesta maailmankuvastaan ja naisia halventavista kommenteistaan. Vuonna 2008 häneltä kysyttiin Saksan Playboy-lehden haastattelussa, kuka on ollut vaikuttavin nainen, jonka kanssa hän on puhunut baarissa.

– Oi, he eivät kiinnosta minua. Oikea baari ei edelleenkään ole paikka naiselle, kaikki tärkeät hahmot ovat miehiä, Schumann vastasi.

Ihmiset tekevät virheitä, ja kansainvälinen baariskene olisi voinut mahdollisesti antaa tämän kommentin anteeksi, jos Schumann ei olisi toistuvasti tuonut esiin samanlaisia näkökantoja. Vuonna 2009 Japan Times teki hänestä jutun, jonka yhteydessä toimittaja Nicholas Coldicott tivasi selitystä Schumannin puheille. Sen sijaan, että Schumann olisi kertonut näkökantansa muuttuneen tai pyytänyt sanojaan anteeksi, hän heitti lisää vettä myllyyn. 

– Mielipiteeni on edelleen sama. He (naiset) voivat tulla, mutta eivät ole haluttuja. 

Haastatteluiden lisäksi naisia alentavat kommentit ovat nousseet esiin Charles Schumannin kansainvälisiä baareja käsittelevästä dokumentista. Vuonna 2017 ilmestynyttä Bar Talks with Schumannia kuvattiin ympäri maailmaa, myös New Yorkissa. Schumann vieraili muun muassa baareissa, joiden osaomistaja on Julie Reiner.

Videolla Schumann kertoo, että hänen baarissaan naiset työskentelevät vain päiväsaikaan. Tästä kommentista syntyikin sosiaalisessa mediassa #womenbehindthebarafter3 -hashtag, jonka alle on kertynyt muutamassa päivässä jo satoja postauksia. Reinerin mukaan videosta on leikattu pois muita hänen mukaansa naisia alentavia kommentteja.

Tukijat harvassa – keskustelun sävy puhuttaa

Keskustelu sosiaalisessa mediassa yltyi jopa vihamieliseksi, kun vaatimuksista huolimatta Schumann tai kukaan the World’s 50 Best Bars -organisaatiosta ei kommentoinut kiistanalaista palkintoa. 50 Best Bars -organisaation Instagram-tilille ilmestyi kuvia yksi toisensa jälkeen gaalassa tarjoilluista juomista ja paikalla olleista ihmisistä. Kuvat täyttyivät kymmenistä kommenteista, joissa vaadittiin jonkinlaista vastausta yltyvään myrskyyn.

Schumann sai rinnalleen kuitenkin myös tukijoita. Samassa gaalassa Baarimestareiden baarimestariksi palkittu Monica Berg vaati Instagram-postauksessaan kunniallista keskustelua. Berg on ollut muun muassa mukana perustamassa P(Our) Symposiumia, jonka ensimmäisenä teemana oli tasa-arvo. 

– Olemme kaikki tässä yhdessä….. ennen kolmea, kello kolmen jälkeen ja kauas yli kolmen, Berg kirjoitti. 

Berg korosti kommentissaan myös sitä, että muutos voidaan saavuttaa monin tavoin ja vihjaisi, että tämä vihamielinen keskustelu olisi vain helpoin tapa olematta moraalisesti oikein. Kommentti tulkittiin nopeasti hyssyttelyksi. 

– En missään vaiheessa vaatinut hiljaisuutta. Nostin vain esiin, että on useita tapoja vaatia muutosta. Muutos on väistämätön, mutta kun pöly laskeutuu, olisi hienoa katsoa taakseen ja olla ylpeä tavasta, jolla sen saavutimme. Tämä on kuitenkin vain minun mielipiteeni, Berg vastasi kommentteihin.

Tällaiset julkiset kannanotot ovat väärin, ja on hyvä ja korkea aika tehdä tästä julkinen keskustelu.

Myös monet saksalaiset baarimestarit, mukaan lukien useat Schumannin entisistä työntekijöistä, asettuivat tämän puolelle. Yksi heistä oli itseään Schumannin läheiseksi ystäväksi nimittänyt Joerg Meyer, arvostettu baarimestari Hampurista. Meyeria suututti erityisesti keskustelun sävy, joka oli hänen mielestään hyvin loukkaava. Schumannia kutsuttiin muun muassa “kusipääksi” ja “roskasakiksi”.

– Charles Schumann on ystäväni. Olen kunnioittanut häntä vuosikaudet. Hän teki ja tekee edelleen monia asioita alamme eteen. Hän tukee monia nuoria, vanhoja, miehiä ja naisia baarimestareina monin tavoin. Tavoilla, joita vain harva meistä on tehnyt menneisyydessä. Ja hän edelleen jatkaa samalla linjalla. Päivittäisessä työssään Charles kannustaa aina naisia, Meyer kertoi Facebook-postauksessaan.  

Meyer kuitenkin totesi, että monet Schumannin kommentit ovat olleet misogyynisiä. 

– Tällaiset julkiset kannanotot ovat väärin, ja on hyvä ja korkea aika tehdä tästä julkinen keskustelu. Tämän tyyppiset sitaatit ovat epäkunnioittavia naisia kohtaan, ja meidän tulisi edesauttaa tasa-arvon toteutumista alallamme joka päivä ja johtaa esimerkin kautta!

– Uskon henkilökohtaisesti siihen, että jos haluaa tulla kunnioitetuksi, on johdettava esimerkillä ja kritiikki tulisi antaa kunnioittavasti ja aina väittelylle avoimesti. Yhden osapuolen tai mielipiteen poissulku ei auta kumpaakaan osapuolta eikä vie eteenpäin. 

Palautettu palkinto

Somemyrsky sai yltyä melkein viikon, ennen kuin Schumann kommentoi asiaa omistamansa Schumann's Bar Am Hofgarten - baarin Facebook-sivulla. Hän ilmaisi olevansa hyvin tuskissaan siitä, että hänen kommenttinsa on ymmärretty niin pahasti väärin. 

– Arvostan hyvää baarimestaria täysin riippumatta hänen sukupuolestaan, taustastaan tai iästään. En ole missään vaiheessa epäillyt naisten kykyä toimia baarimestareina. Tietysti naiset kuuluvat baarin eteen ja taakse, hän kirjoitti.  

Schumann pyysi anteeksi kommenttejaan ja toivoi avointa, kunnioittavaa keskustelua, jotta vastaavanlaiset väärinkäsitykset saadaan jatkossa vältettyä. Somessa myrsky kuitenkin jatkui, ja pian ensimmäisen kommenttinsa jälkeen Schumann päätyi palauttamaan saamansa palkinnon todeten, ettei enää halua sitä.

Huomio siirtyikin The World’s 50 Best Bars -organisaatioon, joka ei ollut vieläkään kommentoinut tapahtunutta mitenkään. Kritiikkiä ei suinkaan vähentänyt se, että palkintojenjakogaalassa tilaisuuden juontanut mieshenkilö oli Schumannin saavutuksia ja kielitaitoa esitelleessään heittänyt loppukaneetiksi kommentin tämän sukupuolielimen koosta. Sosiaalisessa mediassa vaadittiinkin anteeksipyyntöä myös tästä asiattomasta kommentista, sillä asialla ei ole mitään tekemistä baarimestarin ammattitaidon kanssa.

Somessa myrsky kuitenkin jatkui, ja pian ensimmäisen kommenttinsa jälkeen Schumann päätyi palauttamaan saamansa palkinnon.

Palkintogaalan järjestäjä myrskyn silmässä

Vastaus ilmestyi 50 Best Barsin somekanaviin vasta kuusi päivää palkintogaalan jälkeen. Tällöinkään tapahtunutta ei varsinaisesti pyydetty anteeksi, vaan todettiin palkittavien nimityksestä vastaavan 50 Best Academyyn kuuluvan baarimestarijoukon tehneen valinnan, ja organisaation kannustavan heitä ottamaan huomioon ehdokkaiden panos alaan koko heidän uransa aikana. Tiedotteessa todettiin myös, että 50 Best Bars tekee ennakkotarkistuksen ehdokkaille, mutta ei ollut tässä tapauksessa tietoinen Schumannin aiemmista kommenteista. 

Palkintoa sponsoroinut Nikka Whisky puolestaan ryhtyi konkreettisempiin toimiin ja perui Schumannin osallistumisen Nikka Perfect Serve -baarimestarikilpailunsa globaalin finaalin tuomaristoon.

Nähtäväksi jää, miten tämä kohu vaikuttaa The World’s 50 Best Bars -listaukseen. Sen maine on ainakin saanut kovan kolauksen. Keskustelu sosiaalisessa mediassa jatkuu, ja vaatimukset muun muassa 50 Best Academyn jäsenten julkistamisesta yltyvät. Spekulaatiot siitä, edustaako salaisena pidetty ryhmä todellisuudessa alaa sen kaikessa moninaisuudessa, jatkuvat varmasti pitkään.

Lisää aiheesta:

https://www.theshout.com.au/news/charles-schumann-returns-industry-icon-award/

https://www.thespiritsbusiness.com/2019/10/charles-schumann-returns-50-best-industry-icon-award/

 

Bar Talks with Schumann -dokumentista kertovaa kohtaa on tarkennettu 15.10.2019 klo 9.10.

Schumann kertoi, että hän baareissaan naiset työskentelevät vain päiväsaikaan, ei kommentoinut, etteivät naiset voisi yleisesti ottaen työskennellä myös iltaisin ja öisin.