Maaliskuussa voimaan tullut alkoholilain uudistus lisännee alaikäisten kesätyömahdollisuuksia ravintola-alalla.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi kertoo asian nousseen lainvalmisteluun liikenneasemien tarpeesta.

– Niissä on usein toiminta-ajatuksena, että yksi kassa hoitaa sekä vähittäismyynnin että kahvilapalvelun maksutapahtumat. Ennen alaikäinen työntekijä sai rahastaa vähittäiskaupan alkoholiostokset, mutta ei kahvilan puolelta ostettuja alkoholijuomia.

Aiemmin 16- ja 17-vuotiaat alan opiskelijat saivat myydä ja anniskella alkoholia opetukseen liittyen. Nyt alaikäisen kesä- tai kausityöntekijän ei enää tarvitse olla alan opiskelija. Samassa työvuorossa on kuitenkin oltava täysi-ikäinen anniskeluluvan haltijan edustaja. Yksintyöskentelyssä alaikäinen ei edelleenkään saa osallistua anniskelumyyntiin. Lakimuutos ei mahdollista alaikäisten työskentelyä yökerhoissakaan, sillä muu lainsäädäntö estää sen.

– Tavallisissa ravintoloissa 16-vuotias voi anniskella pöytiin, tai kahvilan jonossa myydä ja anniskella alkoholia. Kesätyöntekijöitä tässä on ajateltu, Aittoniemi sanoo.

Käytännössä ei vaikutusta

HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Jouko Heinosen mukaan lakimuutoksesta huolimatta alaikäisiä ei tietoisesti rekrytoida kesätyöntekijöiksi.

– Ne ovat yksittäistapauksia. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että olisi tulossa alaikäisiä kesätyöntekijöitä, Heinonen kertoo.

HOK-Elannon ainoa liikenneasema Hyvinkäällä on edelleen suljettuna tulipalon takia tehtävän remontin vuoksi. Heinosen mukaan on vaikea kuvitella, että alaikäisiä kausityöntekijöitä jatkossakaan käytettäisiin sellaisissa paikoissa, joiden liikevaihdosta merkittävä osa tulee alkoholin myynnistä. Sen sijaan esimerkiksi kahviloissa, joissa on pienimuotoista anniskelua, uudistuksella voi olla merkitystä.

– Lähinnä tämä mahdollistaa toisen asteen opiskelijoiden työelämään tutustumisjaksot sellaisissakin kohteissa, joissa on anniskelua, Heinonen arvioi.

Hänen mukaansa HOK-Elannon tilanne kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa on tällä hetkellä hyvä.

– Saamme alan opiskelijoita ja sellaisia, joilla on aiempaa kokemusta.