Nykyisin Helsinki Distilling Companyn brand ambassadorina työskentelevä Daniel Woodward oli vuosia tuttu näky cocktailkisoissa. Viime vuonna hänen piti edustaa Suomea Havana Club Grand Prixin lisäksi myös World Classin kansainvälisessä finaalissa lokakuun alkupuolella Berliinissä. Vain pari päivää ennen lähtöä suunnitelmat muuttuivat, kun Woodward joutui sairaalaan.

– Perjantaina oloni oli hieman kipeä, mutten ollut pienestä lämmöstä huolimatta huolissani. Lauantaina kuumetta oli jo 39. Maanantaina lääkäri epäili aivokalvontulehdusta ja jouduin sairaalaan. Tuossa vaiheessa suunnittelin lennon siirtämistä, sillä itse kisaan oli vielä aikaa neljä päivää.

Pian hän sai kuitenkin keuhkokuumediagnoosin, jonka myötä toivo osallistumisesta kuoli. Hoitona oli antibiootteja suonensisäisesti kolme kertaa päivässä vielä kotiutumisen jälkeenkin.

Vaikka Woodward oli innoissaan kahteen isoon kisaan osallistumisesta, se myös kuormitti.

– Kisasin käytännössä keväällä kolme viikkoa putkeen, sillä lähdin muutama päivä World Classin pohjoismaiden finaalin jälkeen Kuubaan.

Paineita World Classin suhteen nosti Havana Club Grand Prixin finaalissa tapahtunut virhe, joka luultavasti maksoi Woodwardille paikan viiden parhaan joukossa.

– Presentaatio oli viisi minuuttia normaalin seitsemän minuutin sijaan. Esitykseni aikana minulle tuli mieleen improvisaatio, jonka päätin toteuttaa. Seurauksena oli se, että juoman hämmennykseen varattu aika lyheni 15 sekunnilla. Se puolestaan tarkoitti sitä, ettei sulavettä ollut tarpeeksi, joten juomastani tuli liian makea ja se jäi liian lämpimäksi.

Koska menestys edellisessä kisassa jäi pienestä kiinni, panosti Woodward paljon World Classiin ja päätti laittaa kaikki peliin.

– Lopulta keho ei vain enää kestänyt ja tuli romahdus. Kisojen lisäksi oli paljon kaikkea muutakin. Olin vaihtanut työpaikkaa ja aloittanut tradenomiopinnot. Lisäksi takana oli ero tyttöystävästä.

Valmistautuminen vaatii omistautumista

Ennen World Classia Woodward veti pari kuukautta sata lasissa. Koulupäivien jälkeen illat kuluivat kisaan valmistautuessa.

– Nukuin arkisin keskimäärin viisi tuntia yössä. En myöskään ehtinyt syödä terveellisesti tai treenata, vaikka molemmat asiat ovat olleet minulle tärkeitä elämäntaparemonttini jälkeen. Elämäni oli minuuttiaikataulua ja kaikki stressi kulminoitui tuohon jaksoon. Seinät tuntuivat kaatuvan päälle, mutta puskin vain eteenpäin. Olen jälkikäteen ymmärtänyt, että olisi pitänyt kaikesta huolimatta järjestää aikaa myös omalle hyvinvoinnille ja levolle.

World Class ei ole perinteinen cocktailkilpailu, vaan siinä mitataan yhden drinkin sijaan kokonaisvaltaisesti baarimestariutta. Reseptiikan hiomisen lisäksi valmistautuminen vaatii lukemista ja laajan tuoteportfolion omaksumista.

– Kisa on todella arvostettu, mutta se vaatii myös työtä, sillä omaksuttavaa asiaa on niin paljon. Reseptejä piti tehdä etukäteen useampi ja lisäksi tuottaa video- sekä kuvamateriaalia.

Jo Kööpenhaminassa käyty Pohjoismaiden semifinaali vaati runsaasti panostusta. Woodwardilla oli tuossa vaiheessa takanaan useita kymmeniä treenitunteja.

– Suoritukseni meni ihan nappiin pienestä vastoinkäymisestä huolimatta. Tuomarina toiminut Josephine Sondlo kehui presentaatiotani kisan parhaaksi. Hän sanoi minun pääsevän pitkälle globaalissa finaalissa, jos kykenisin samantasoisiin suorituksiin.

Woodward asetti ennen Berliiniä tavoitteekseen päästä kymmenen parhaan joukkoon. Pettymys olikin suuri, kun kisa jäi kokonaan väliin.

– Olin odottanut kisaa ja panostanut siihen niin paljon. Tuntui, että olin pettänyt kaikki, kun en osallistunutkaan finaaliin. Olin kolme viikkoa todella maassa ja oloni oli huonompi kuin koskaan. Energiatasojen nostamista hankaloitti sekin, etten saanut harrastaa liikuntaa.

World Class -finaali on iso juttu baarimestarin uran kannalta ilman voittoakin. Suomalaiskisaajan kohtalo puhutti kisoissa ja useat tahot osoittivat olevansa pahoillaan Woodwardin puolesta.

– Kyllä siinä tuli tippa linssiin, kun kuulin miten ihmiset olivat suhtautuneet kuultuaan, etten pääse paikalle. Tein itse parhaani, että pääsin porukkaan vaikken ollut Berliinissä. Sain lopulta paljon kontakteja ja yhteydenottoja kanssakilpailijoilta, vaikken ollutkaan paikalla.

Annettavaa kisarintamalle

Vaikka viime syksy oli rankka, on Woodwardin olo kohentunut vauhdilla. 

– Nyt olo on jo mainio. Virtaa riittää taas niin töissä kuin vapaa-ajallakin.

Brand ambassador -pestin myötä Woodward jätti kisalavat.

– Nyt kun en itse kisaa, auttaisin mielelläni muita, jotta suomalaiset menestyisivät mahdollisimman hyvin kansainvälisissä kisoissa. Koen, että etenkin presentaatioiden saralla minulla olisi annettavaa.

Hän on myös päässyt hyödyntämään kisakokemustaan järjestäjän ominaisuudessa. Helsinki Distilling Companyn ensimmäinen cocktailkilpailu käydään Levillä 26. helmikuuta.

– Oli hienoa päästä kehittämään kilpailu, jollaiseen olisin itsekin halunnut osallistua. Konseptista on tullut kiitos baarimestareilta.