EHYT ry, lestadiolaisuus ja Donald Trump

Seurasin Finnbar 2016 -messuilla järjestettyä alkoholikeskustelua. Kuudesta panelistista huomio kiinnittyi EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannulaan, jonka retoriikassa yhdistyivät vanhoillislestadiolainen mustavalkoinen maailmankuva ja Donald Trumpin retoriikka. Onneksi muiden keskustelijoiden puheista kuului järjen ääni.

' Blogiin on lisätty EHYT ry:n kommentti 6.10.2016 klo 11.51.

KRISTIINA HANNULA ON koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta. Tavallisesti liikuntatieteilijöistä valmistuu liikunnanopettajia, niin myös Hannulasta. Siitä Hannula on sittemmin edennyt kutsumuksensa johdattamana elämäntapavalmennukseen. On vain yksi oikea elämäntapa, ja se on päihteetön.

Hannulan ajatusmalli kumpuaa lapsuuden kokemuksista, kun hän nuorena tyttönä kuuli yrittäjävanhempiensa tuskailevan viinapirun viettelemiä työntekijöitä. Ilmeisesti jo tuolloin Hannulalle valkeni, että ainoat keinot alkoholihaittojen vähentämiseen ovat verojen korottaminen, saatavuuden rajoittaminen ja toisten syyllistäminen.

Tähän pyhään kolmiyhteyteen Hannula tuntuu yhä uskovan kuin vanhoillislestadiolainen jäärä omaan tulkintaansa Jumalan tahdosta. Alkoholista on muodostunut Sielunvihollinen, joka ensin maistaa pikkusormea, sitten nielaisee käden, pään, kaulan ja koko ruumiin.

Alkoholilain kokonaisuudistus on yksinkertaisesti Paha, viimeistään nyt, kun lain valmistelussa on päästy eipäs-juupas-väittelyn kierteestä normien ja sääntelyn asteittaiseen purkamiseen sekä holhouksen vähentämiseen.

PANEELIKESKUSTELUSSA HANNULA jäi toistuvasti yksin ja vaille tukea. Mutta se ei tuntunut uskonsoturia haittaavan, ei vaikka tosiasiat ja tutkimukset puhuivat opittua liturgiaa vastaan.

Kun Jaana Pelkonen (kok), yksi keskusteluun osallistuneista kansanedustajista, totesi että kiellon ja kontrollin aikakausi on tullut tiensä päähän, Hannula katsoi nenänvarttaan pitkin ja tuhahti äänekkäästi.

Sitten Mikko Kärnä (kesk) sanoi uskovansa, ettei prosenttirajan nosto lisää kokonaiskulutusta vaan tuo tilastoihin aiemmin tilastoimatonta kulutusta.

Hannula tuhahti toistamiseen.  

Jopa Kelan pääjohtajan virasta ensi vuoden alussa eläkkeelle jäävä Liisa Hyssälä totesi, että yhteiskunta on muuttunut. Hyssälä kummasteli Kelan pääkonttorin naapurissa sijaitsevan K-kaupan yhteydessä olevaa Suomen pienintä Alkon myymälää, jossa yksi lasiseinä erottaa maitohyllyt viineistä.

— Pidättääkö lasiseinä alkoholista, olemmeko kaksinaismoralistisia, Hyssälä kyseli ja sanoi muuttuneensa iän myötä radikaalimpaan suuntaan.

Pian siirryttiin keskusteluun Alkon monopoliasemasta, minkä puolesta Hannula taistelee viimeiseen asti.

Erikoisella logiikallaan Hannula uskalsi väittää, että monopolin alasajo nostaa hintoja, pienentää valikoimaa ja lisää turvallisuusongelmia. Väitteensä tueksi hän esitti "kokemuksia 17 Yhdysvaltain osavaltiosta", muttei tohtinut asiaa sen kummemmin avata, tokaisi vaan ykskantaan, ettei suomalaisella yhteiskunnalla ole tähän varaan.

Jaana Pelkonen iski välittömästi takaisin saaden tukea muilta panelisteilta, eritoten Kärnältä, Hyssälältä ja Anikó Lehtiseltä.

— Nykyinen alkoholipolitiikka on vastuutonta, koska sen johdosta kotimaiset toimijat kärsivät. Onko Alkon asema niin pyhä, että se pitää säilyttää hinnalla millä hyvänsä, Pelkonen kysyi.

Kärnän mukaan Suomen alkoholipolitiikka on Euroopan tiukinta. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että alkoholin kulutus siirtyy kaiken aikaa miedompiin juomiin. Hyssälä peräänkuulutti päätöksentekijöiltä vastuullisuutta, kykyä punnita eri näkökantoja ja huomioida tutkimus. Lehtinen puolestaan huomautti, että alkoholin kulutuksen suurin syy on yksinäisyydessä, ei saatavuudessa.

Mutta Kristiina Hannulaa ei yllätetty. Oman mielipiteensä ylivertaisuuteen uskova nainen vänkäsi vänkäämästä päästyään muiden argumentteja vastaan, kategorisesti kiisti tutkimukset ja kieltäytyi aidosta dialogista.

Tilanteen umpikuja, absurdius ja jatkuva inttäminen saivat minut ajattelemaan niitä lapsuuteni herätysliikkeen vakavailmeisiä marttoja, jotka oman Jumalansa sokaisemina vain toistelivat ikiaikaisia dogmejaan.

EHKÄ KAIKKEIN KAUIMMAKSI todellisuudesta Hannula pääsi vähätellessään alkoholin matkustajatuonnin merkitystä. Semminkin kun samana päivänä tuli julki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiaa koskeva tutkimus.

THL:n keräämien tietojen mukaan alkoholin matkustajatuonti on kuluneen vuoden aikana lisääntynyt 15 prosenttia. Kokonaistuonti oli 81 miljoonaa litraa alkoholijuomia, mikä 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna (8,7 milj. litraa) vastaa 55 prosenttia Alkon vuotuisesta myynnistä.

Pelkästään oluiden maahantuonti oli 4,5 kertaa suurempi kuin niiden myynti Alkoissa. Kenellekään ei pitäisi olla yllätys, että leijonanosa tuonnista tulee Virosta.

Tyhmäkin sen tajuaa, että Viron-tuonti on iso ongelma. Paitsi Hannula.

— Viro ei ole suurin ongelma. Kahdeksan prosenttia oluesta ja ainoastaan kaksi prosenttia [oluen myynnin] rahallisesta arvosta tulee Virosta.

Tekisi mieli kysyä, kenen hatusta Hannula lukunsa ja tilastonsa vetää. Mielipiteet muuttuvat faktoiksi ja tutkimukset fiktioiksi niin nopeasti, että retoriikka on kuin suoraan Donald Trumpilta.

Eikä auta vaikka puhuttaisiin matkailu- ja ravintolaelinkeinoista, valtion verotuloista, pienpanimoiden toiminnan edellytyksistä tai uusien työpaikkojen synnystä. Sampo Terho (ps) yritti selittää, että nyt vireillä oleva lakiuudistus toisi 300 työpaikkaa panimoihin ja toisen mokoman ravintoloihin.

— Kolmesataa uutta työpaikkaa vai 150 uutta kuolemaa! Se on kysymys, johon poliitikot joutuvat vastaamaan, Hannula täräytti.

Prosenttirajan noston asemesta Hannula olisi valmis laskemaan ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa ruoan tasolle eli 24 prosentista 14 prosenttiin, koska se jos mikä piristäisi elinkeinoa.

Kuvitteleeko siis Hannula ihan tosissaan, että seitsemän euron tuopin hinnan laskeminen 6,45 euroon saisi ihmiset jonottamaan ravintoloihin heti alkuviikosta? Ja uskooko hän yrittäjien kautta linjan siirtävän veroalen täysimääräisenä kuluttajahintoihin?  

PANEELIN LOPUTTUA tunnelmat olivat kaksijakoiset. Toisaalta uskoa alkoholialan ja -politiikan tulevaisuuteen loi se, että lähes jokaisesta eduskuntapuolueesta löytyy ihmisiä, joilla on sekä rohkeutta että vastuuntuntoa. Edustajia, jotka näkevät myyttien läpi ja joiden katse on suunnattu tulevaisuuteen.

Jopa kansaneläkelaitoksen pääjohtajasta kuoriutui räiskyvä visionääri.

Mutta sitten toisessa vaakakupissa meillä ovat nämä kristiinahannulat hengenheimolaisineen, joista turhan moni on päässyt liian vähällä sivistyksellä liian päättävään asemaan. On tietysti vaikea nähdä maailman muuttumista, kun kukkahatun lieri roikkuu silmillä.

Ehyt ry:n  kommentti:

EHYT ry ei ole raittiusjärjestö, vaan se peräänkuuluttaa kohtuullista alkoholinkäyttöä ja pyrkii vähentämään päihdehaittoja yhteiskunnasta. 

Peter Tammenheimo on olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska